Coacaze negre beneficii pentru organism
Coacaze negre beneficii pentru organism
Gastronomie

Coacaze negre: 7 beneficii majore pentru sanatate

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Coacazele negre sunt fructe-minune care ne intaresc sistemul imunitar si ne ofera resursele necesare de vitamine pentru organism. Nu de putine ori beneficiile coacazelor negre sunt recomandate pentru multe afectiuni.

Daca nu ai gustat pana acum coacaze negre, desi ne indoim, iti spunem ca aceste fructe negre la culoare au un gust acrisor. Se pot consuma atat in stare proaspata, dar, la fel de bine, se pot face numeroase preparate precum: sucul de coacaze, dulceata de coacaze, sirpul de coacaze.

Va prezentam in acest articol beneficiile majore pe care le puteti avea consumand, cu moderatie, coacaze. De asemenea, va vom oferi si cateva sfaturi despre cum se planteaza si cum se ingrijeste aceasta planta, daca veti dori sa o cultivati in propria dumneavoastra gradina.

Originea coacazului negru

Coacazul negru (cassis), din punct de vedere botanic, face parte din familia Saxifragaceae, genul Ribes, specia Ribes nigrum. Se presupune ca aceasta specie se cultiva pe continentul european de aproximativ 400-500 ani, fiind plantata in gradinile tarilor apropiate de Marea Baltica (Olanda, Danemarca, partile nordine ale Germaniei).

O serie de autori spun ca originea acestei plante este Asia si Europa, unde, in zonele temperate mai umede si racoroase, ea se gaseste in stare salbatica. Se presupune ca semintele coacazului negru european au ajuns pe continentul american in jurul anului 1630.

Valoarea alimentara – coacaze negre proprietati

Coacazul este foarte apreciat pentru valoarea terapeutica a fructelor. Valoarea alimentara este ridicata deoarece contine:

  • 9,5 g% zaharuri;
  • 2,1 g% acizi;
  • 0,9% proteine;
  • 56,8g % calciu;
  • 4,5 mg% fier;
  • 35 mg% fosfor;
  • 316 mg% potasiu;
  • 2,8 mg% sodiu;
  • 3,5 mg% zinc;
  • 1,5 mg% cupru;
  • 3,4 mg % clor;
  • 0,01 mg% fluor;
  • 0,1 mg% caroten;
  • 0,06 mg % vitamina B1;
  • 0,01 mg% vitaminta B2.

Continutul mediu in vitamina C al coacazelor negre este de 150 mg%, iar al vitaminelor PP si B6 este insemnata.

Coacaze negre: Beneficii pentru organism

Coacazele negre contin vitamine si minerale benefice organismului uman. Mentionam in primul rand de vitaminele C si B, responsabile de buna functionare a corpului, a imunitatii in general.

De asemenea, un aport bun de fier il regasim un coacaze, ceea ce ajuta organismul la revigorare si ii da capacitatea sa lupte cu oboseala si stresul. Mai regasim in coacaze si fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fiind de un real folos in functionare corecta la nivel celular.

Coacaze negre proprietati
Coacaze negre proprietati

Aceste plante sunt recunoscute ca avand beneficii asupra circulatiei sanguine, sistemului iminutar, sanatatii ochilor, intestinului, rinichilor.

Intarirea sistemului imunitar si a rezistentei fizice

Impreuna cu sportul, coacazele negre va pot stimula imunitatea si va pot creste capacitatea de rezistenta la efort fizic, potrivit unui studiu. Coacazele negre au si o multime de antioxidanti si antociani. Acestea pot ajuta la intarirea sistemului imunitar, pot calma durerile de gat si pot ameliora simptomele gripei.

Important: Informatii si sfaturile din acest articol nu inlocuiesc medicul! Inainte de a incerca o anumita cura sau tratament dintr-o reteta de pe acest site, consultati-va inainte cu medicul specialist sau de familie.

Reduce riscul pentru diabet

Exista de asemenea cercetari care demonstreaza ca extractele de coacaze negre au capacitatea sa reduca factorii de risc pentru afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul de tip 1 si 2.

Vitamina C pentru organism

Organismul foloseste vitamina C pentru a metaboliza proteinele si a forma colagen, care este esential pentru ingrijirea pielii si anti-imbatranire.

Antiinflamator

Uleiul din seminte de coacaze negre contine acid gamma-linolenic (GLA), un tip de acid gras omega-6 despre care se spune ca ajuta la ameliorarea inflamatiei in organism. Continutul ridicat de GLA si antociani poate ajuta la reducerea durerilor de articulatii sau ale muschilor.

Scade tensiunea arteriala

Inca un beneficiu important descoperit la coacazele negre, bogate in potasiu si in acid gama-linolenic, este ca acestea au capacitatea sa va ajute la scaderea tensiunii arteriale.

Beneficii coacaze negre
Beneficii coacaze negre

Pastrarea sanatatii pielii

Fundația Națională pentru Psoriazis recomandă uleiul de coacaze negre pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului.

Imbunatatirea vederii ochilor

Studiile clinice despre coacazele negre au descoperit ca aceste fructe de padure imbunatatesc functia ochilor, in ceea ce priveste:

  • capacitatea ochilor de a se adapta la intuneric
  • fluxul de sange catre ochi
  • simptome de oboseală vizuală

De asemenea, persoanele care lucreaza la calculator in fiecare zi pot beneficia si ele asupra acuitatii vizuale, daca iau suplimente pe baza de coacaze negre.

Contraindicatii: Exista efecte secundare?

Atat boabele de coacaze negre, cat si uleiul de seminte sunt considerate sigure in dozele recomandate. Cu toate acestea, se cunoaste faptul ca suplimentele pot provoca unele efecte secundare, cum ar fi scaune moi, diaree usoara si gaze intestinale.

Deoarece poate incetini coagularea sangelui, suplimentele de coacaze negre nu sunt recomandate persoanelor cu tulburari de sangerare sau celor care urmeaza sa se opereze.

Va sfatuim sa luati legatura cu mediul dvs. despre orice supliment alimentar pe care doriti sa-l luati. De asemenea, daca sunteti o femeie insarcinata, consultati-va inainte cu doctorul dvs.

Cum putem consuma coacazul negru

Coacazele negre se consuma in stare proaspata, congelate sau prelucrate sub forma de suc, sirop, compot, marmelada, gem, jeleu, lichior, vin etc. Se utilieazeaza de asemenea si la aromatizarea produselor lactate, la pregatirea salatelor de fructe etc.

Din frunze, varfuri de lastari si fructe se prepara medicamente si ceaiuri calmante, recomandate in bolile de inima si de stomac.

Citeste si: Sirop de zmeura fiert: reteta veche, delicioasa

Dulceata de coacaze

Va prezentam si o reteta de preparare a dulcetii de coacaze. Pentru 1 kg de dulceata este nevoie de 350-400 g boabe si 700 g zahar, rezultand un borcan plin de 700 ml.

Iata cum se procedeaza: se introduc coacazele si zaharul in vasul de fiert si se amesteca. Dupa circa 3-4 ore, perioada in care fructele au inceput sa elibereze suc, se mai adauga 200-300 ml de apa si se trec pe foc, incalzindu-se incet pana la fierbere, amestecand din cand in cand.

Gem coacaze negre
Gem coacaze negre

Se ia apoi vasul de pe foc si se lasa 1-2 ore in repaus. Se repeta de 2-4 ori aceasta operatiune, dupa care se trece la fierberea finala, amestecand cu atentie. Pentru a se obtine o dulceata de calitate, fierberea se va face mai lent, iar pauzele dintre fierberi vor fi mai mici si mai dese.

Fierberea se considera incheiata atunci cand siropul luat cu lingurita si pus pe o farfurioara formeaza intre farfurioara si lingurita usor indepartata filamente subtiri de 3-4 cm lungime.

Cultivarea si plantarea coacazului

Coacazul negru este o specie care se inmulteste relativ usor, este o specie precoce, intrand pe rod din al doilea an de la plantare. Poate da productii de 2,5 – 5 tone la hectar in anul al treilea, iar in anul al patrulea poate fi considerat in plina perioada de rodire.

Tulpinile sunt in general viguroase, atingand inaltimea de 70-120 cm. Productia maxima este atinsa in anul al doilea si al treilea.

Coacazul negru porneste in vegetatie primavara timpuriu. Inceputul vegetatiei se evidentiaza prin umflarea mugurilor cand temperatura solului urca la 3-4-5 grade Celsius.

Conditii pentru a infiinta o cultura de coacaz

Te vei bucura de fructe de coacaz daca il poti cultiva in zone premontante, deluroase si colinare, cu peste 600 mm de precipitatii pe an. Rezista bine la ger, dar poate sa fie afectat de gerurile tarzii. Desi este iubitor de lumina, coacazul reuseste multumitor si in conditii de semiumbra, cultivat intercalat printre pomii tineri.

Plantare coacaze negre
Plantare coacaze negre

Prefera terenuri mijlocii spre grele, luto-argiloase, permeabile, fertile, suficient de reavane si cu reactie acida (pH 5-6,8). Negre mari este unul dintre cele mai raspandite soiuri, cu inflorire semitimpurie.

Plantare si ingrijire

Cea mai buna perioada de plantare a butasilor este a doua jumatate a lunii septembrie. Plantarea de primavara se realizeaza timpuriu si da rezultate bune daca se iriga. Butasii se planteaza direct cu mana prin infigere sau cu plantatorul.

Obisnuit, coacazul se planteaza in gropi de 45/45/40 cm, in locurile marcate prin picheti. Odata cu plantarea, in pamantul care va fi introdus in groapa se amesteca bine 5-6 kg gunoi bine fermentat, 30-40 g superforsfat, 20-25 g sulfat de potasiu si 15-20 g azotat de amoniu.

Suprafete cultivate

Documentarile atesta ca mai bine de 95% din suprafata cultivata cu coacaz negru este concentrata in Europa, care produce anual in jur de 330.000 de tone de fructe de coacaz.

Dintre tarile europene putem spune ca se detaseaza prin productia ridicata Germania, Austria, Anglia si Norvegia, cu plantatii intinse pe sute de hectare.

In Romania, cultura coacazului negru este de data recenta. La jumatatea secolului al 19-lea se cultiva prin curti de catre pomicultorii amatori din Transilvania. Actualmente, in zonele submontane ale tarii se gasesc plantatii de coacaz negru: Ramnicu-Valcea, Pucioasa (Dambovita), Baia Mare, Sighetu-Marmatiei si altele. In judetul Arges, de exemplu, se cultiva coacaz cu rezultate bune pana la altitudinea de 840 m (Bilcesti) si chiar 1020 m (Mioarele).

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu