Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Sirop de zmeura fiert. Ce poate fi mai gustos? Va prezentam in urmatoarele randuri o reteta ceva mai veche, dar deosebit de delicioasa. Este simpla si foarte sanatoasa. Iata cum trebuie sa facem.
Zmeura pregatita, spalata, se aseaza intr-un borcan, cum este cel de muraturi, de marime in acord cu cantitatea ce se propune a se prepara, in straturi alternate sau nu cu altele de zahar, precum la zmeurata, insa fix dupa dorinta gospodinei.
Inmuierea fructelor
Zmeura se pune in borcan si fara zahar pentru 1-2 zile spre a se inmuia mai bine (sau chiar 3-5 zile cum fse mai face cand are loc si fermentatia in buna masura), usurand eliberarea sucului, borcanul fiind in tot acest timp legat la gura cu un tifon pentru siguranta evitarii prafului, insectelor si asezat la soare sa la umbra.
Mentionam aici ca la soare inmuierea fructelor si dizolvarea zaharului se realizeaza mai repede decat la umbra.
Dupa scurgerea timpului programat pentru inmuiere se desface legatura de la gura borcanului si se extrage sucul, dupa procedeele amintite, se curata de impuritati (seminte si resturi de pulpa etc.) prin strecurare, eventual filtrare, unde este cazul.
Sucul obtinut se pune in acelasi borcan cand se poate sau in altul, ambele curate, se lasa la loc racoros pana in ziua urmatoare pentru limpezire, cand este gata pentru prepararea siropului.
Cum realizam efectiv sirop de zmeura fiert: proportiile necesare
Pentru prepararea siropului se folosesc de regula proportiile de 1:1, respectiv la un litru de suc se adauga si unul de zahar. Daca doriti mai putin zahar puteti adauga 500-600 grame, doar o jumatate.
Se toarna apoi tot sucul obtinut intr-un vas emailat (smaltuit) si cantitatea de zahar totala cuvenita, se amesteca bine si se lasa sa fiarba in clocot circa jumatate de ora, pana dispare spuma.
Paralel cu fierberea si amestecarea pentru a inlesni dizolvarea zaharului se incalzesc sticlele curatate anterior, in care siropul pregatit, aflat in fierbere sau nu, se trece in ele avand grija necesara pentru prevenirea spargerii sticlelor.
Pe masura ce sticlele se umplu (pana sub gat) cu sirop, acestea se acopera cu o foaie dubla de celofan si se leaga bine cu sfoara, asa cum se procedeaza si la diferite conserve de fructe sau legume, sau se inchid cu dopuri de pluta fierte in prealabil.
Pastrarea acestuia
Dupa ce tot siropul de zmeura s-a trecut in sticle, iar acestea s-au inchis bine, se asaza intr-o lada sau cos, in care raman pana in ziua urmatoare, cum se procedeaza si cu altr conserve. Ulterior, ele se vor aseaza in camara.
Siropul de zmeura obtinut in acest mod este foarte bun, intrunind toate calitatile fructelor din care provine.
Cand insa exista zmeura mai putina decat cantitatea de sirop dorita, se recurge la diluarea sucului cu apa potabila in proportie de 1:1 sau 1:2, dubland sau tripland astfel cantitatea initiala de suc, mentinand insa neaparat raportul de 1:1 intre zahar si sucul astfel diluat.
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu