Tipuri de gazon
Tipuri de gazon - care sunt criteriile pe care trebuie sa le iei in calcul
Gradina

Tipuri de gazon: criterii de alegere pentru o curte perfecta

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

O gradina plina de iarba este, cu siguranta, o oaza de relaxare in care puteti sa pasiti ori de cate ori doriti. De aceea, alegerea unui gazon este un element important atunci cand va decideti sa va construiti curtea. Pentru majoritatea scopurilor exista doua optiuni pe care le puteti lua in considerare in legatura cu tipul de gazon: cel ornamental, pretentios, folosind brazde de iarba fina, sau mai degraba un gazon util, pe care sa-l folositi aproape cum doriti.

Bineinteles, alegerea unuia din multele tipuri de gazon se va baza si pe factorul – capacitatea de ingrijire. Cat de mult timp si ce resurse aveti la dispozitie pentru a pastra gazonul intr-o stare cat mai buna. Pe langa acest lucru, probabil deja cunoasteti faptul ca puteti alege din gazon natural, sintetic sau hibrid. Exista si criteriul dedicat destinatiei de utilizare: in gradini, pe terenuri sportive, diverse spatii verzi etc.

Tipuri de gazon: cele ornamentale

Cand sunt bine ingrijite, gazoanele ornamentale de inalta calitate sunt dorite si admirate de toata lumea. Au o culoare verde profunda, care uimeste. Insa, trebuie spus, ca ingrijirea lor este relativ costisitoare, dificila si necesita timp. Gazonul ornamental trebuie considerat ca o planta de gradina: nu suporta sa fie calcat in picioare prea mult si nu este un loc potrivit pentru locul de joaca al copiilor.

De asemenea, un gazon ornamental trebuie cosit destul de scurt, aspect care scoate la iveala orice fel de imperfectiuni de nivel. Diferenta dintre un gazon ornamental si unul util consta in tipurile de iarba care se folosesc. iarba folosita la gazonul ornamental are frunze foarte subtiri, creste relativ incet si, de obicei, se fixeaza greu.

Gazonul util

In antiteza cu un gazon ornamental, gazonul util este cel pe care puteti calca si juca din plin, desi o utilizare prea intensa a lui isi va lasa inevitabil urmele. Totusi, acum vorbim de cateva tipuri de gazon pentru curte ce le puteti alege daca aveti copii, daca nu aveti prea mult timp sa ingrijiti iarba.

gazon util uzura mare copii
Gazon util

Desi s-ar putea sa nu arate la fel de lucios si de frumos ca un gazon ornamental, un gazon util poate fi totusi extrem de atractiv, mai ales daca folositi tipuri de seminte de iarba rezistenta, cu frunze fine.

Gazonul util este un gazon potrivit pentru familii, acolo unde zonele uzate de sub leagane, din fata portilor, sau de pe o ruta frecvent circulata, nu constituie o problema.

Gazon pentru umbra

Daca aveti arbusti fructiferi in gradina sau pur si simplu conformatia terenului, asezarea sa, nu permite soarelui sa patrunda prea mult, atunci ar trebui sa cumparati un gazon pentru umbra. Acesta tolereaza bine irigarea slaba, penumbra, fara sa aveti probleme cu buruienile.

Gazon pentru sport si joaca

Daca aveti copii si o gradina suficient de mare pentru joaca, atunci este destul de clar ca un gazon special destinat acestor activitati (de uzura pentru iarba) este cel mai potrivit. Si aici puteti alege insamantarea prin seminte, dar care va lua mai mult timp, sau puteti sa apelasi la fasii de gazon gata pregatit, pe care sa le intindeti in gradina.

Tipuri de gazon - pentru sport
Tipuri de gazon – pentru sport

Iarba aspra

Iarba aspra o puteti utiliza atunci cand intr-o anumita zona a gradinii doriti sa aveti un gazon mai salbatic, precum o pajiste cu flori de camp. Iarba va trebui totusi taiata, desi mult mai rar decat un gazon cosit scurt (cam 2-3 cosiri pe an sunt de ajuns).

Iarba aspra este potrivita pentru grupurile de copaci si arata foarte bine atunci cand se planteaza bulbi naturalizati, precum cei de narcise.

Un gazon ornamental sau unul util?

Utilizare / LocTip ornamentalTip util
Se cere un tip de gazon foarte ornamentalAspect excelent atunci cand este bine ingrijitPrin folosirea amestecului corect de seminte si cu o intretinere regulata se poate obtine un gazon rezistent si frumos.
Trebuie sa fie potrivit sa fie calcat in picioare si pentru a fi un locde joaca pentru copii.Nu este potrivit.Alegeti niste tipuri de iarba rezistente si nu taiati iarba prea scurt.
Traversat de o carare obisnuita pana la poarta, magazie etc.Nu suporta o calcare regulata. Montati niste pietre pentru circulat.Suporta sa fie calcat pe vreme uscata, insa pe vreme umeda sau iarna, iarba s-ar putea usca.
Plimbari usoare, ocazionale.Potrivit, dar aveti grija pe vreme umeda sau foarte rece.Nici o problema.
Nu trebuie sa se deterioreze rau daca este usor neglijat.Nu este potrivit.Nu va suferi prea mult, daca nu este cosit la timp.
Trebuie sa fie rapid si usor de intretinut.Nu este potrivit.Iarba poate sa fie lasata mai mult, iar cosirea se poate face cu ajutorul unor cositori rotative.
Trebuie sa faca fata verilor relativ secetoase.Alegeti seminte rezistente la seceta.Are o buna rezistenta la seceta.
Trebuie sa suporte umbra.Nu este potrivitAlegeti un amestec de seminte pentru locuri umbroase.
Sfaturi privind alegerea tipului de gazon pe care sa-l aveti in gradina dumneavoastra

Gazon rulou sau prin seminte?

Daca timpul nu va preseaza si aveti rabdarea necesara, puteti alege insamantarea prin seminte a gazonului. In acest caz va trebui sa pregatiti terenul, apoi sa ingrijiti iarba pentru a rasari intr-un gazon de care sa fiti cu adevarat mandru. Iar ca timp vor fi necesare circa trei luni.

rulouri de gazon
Rulouri de gazon

Pe de alta parte, daca doriti un rezultat mai rapid si calitativ, atunci gazonul rulou este o optiune foarte buna. Un alt avantaj este ca rulourile de gazon sunt deja tratate impotriva bolilor si buruienilor care pot aparea. Un dezavantaj ar fi costul ceva mai ridicat.

Recomandari

Seminte gazon
Seminte gazon

O recomandare de gazon seminte, pe care o putem face (fara sa fie o reclama), pe baza recenziilor de la clienti, este Gazonul™ Instant, punga de 4 kg, la pretul de 112 lei, pe care il puteti gasi in magazinele Dedeman. Are o viteza de instalare foarte mare si o rezistenta buna la trafic, conform fisei produsului. Cele mai multe recenzii au fost de 5 stele din 5. „Gazonul a iesit in mai putin de 7 zile”, spune un client intr-o recenzie.

Un alt produs pe care vi-l putem recomanda este un gazon pentru umbra de aceasta data. Pachetul are 0,75 kg si costa 25 lei la magazinul Leroy Merlin. Norma de insamantare este de 1kg = 40-50 m2 si il puteti pune atat primavara cat si toamna.

Ce tipuri si specii de iarba putem alege

Atunci cand plantati un gazon nou, este cruciala alegerea corecta a tipului de iarba. Daca faceti un gazon din brazde de iarba, alegerea este de obicei destul de limita. Oricum, atunci cand il cresteti din seminte, aveti o posibilitate mai larga de a alege.

Tipuri de iarba pentru gazonul ornamental

Aceste tipuri de iarba cresc incet si au frunze fine si inguste, de o culoare potrivita. Ce faci cu iarba tunsa? Recomandari pentru tine.

Tipuri de gazon intretinere
Tipuri de gazon intretinere

Iarba campului

Acest tip de iarba pentru sezonul rece (speciile Agrostis) se gaseste in amestecurile de seminte pentru gazoanele ornamentale. Ea creste deosebit de incet, astfel ca este potrivita acolo unde este necesara tunderea la dimensiuni mici. Speciile cel ma des utilizate sunt iarba de tip Brown-top (Agrostis tenuis), iarba agatatoare (A. palustris) si iarba matasoasa (A. canina).

Iarba paius

iarba paius inalt
Iarba paius inalta

Aceasta iarba de tip Fetusca, pentru sezonul rece, este detul de rezistenta la calcare si la conditiile slabe de crestere. Iarba agatatoare paius, de culoare rosie (Festuca rubra sau rubra) si iarba paius de tip Chewing (F. rubra sau commutata) produc niste brazde uniforme si matasoase.

Iarba Bermuda

Iarba pentru sezonul cald, care formeaza niste brazde dense si viguroase. Aceasta poate fi crescuta din seminte; a;te tipuri de iarba Bermuda cum ar fi C. transvaalensis sunt de obicei cultivate fie in brazde, fie in lastari.

Iarba Bermuda
Iarba Bermuda Foto: moving.com

Iarba Zoysia

Iarba pentru sezonul cald, care formeaza un gazon dens. Cele trei specii care se cultiva de obicei sunt: iarba japoneza de gazon (Zoysia japonica – are cea mai frumoasa culoare verde si este rezistenta la frig), iarba Manila (Z. matrella) si iarba Mascarene (Z. tenuifolia).

Iarba zoysia
Iarba Zoysia Foto: moving.com

Tipuri de iarba pentru gazonul util

Gazoanele utile sunt de preferinta rezistente, formand totusi o pajiste atractiva. Cu toate acestea, unele dintre tipurile de iarba pentru sezonul cald nu rezista mult sa fie calcate in picioare, insa pot fi utilizate pentru a forma un mod atractiv si putin intretinut de acoperire a pamantului.

Iarba perena

Lolium perenne = este una dintre cele mai rezistente tipuri de gazon pentru sezonul rece, insa are frunzele aspre si creste rapid, producand un gazon de calitatea a doua, care trebuie cosit frecvent, insa care nu poate fi tuns scurt. Noile varietati sunt insa mult mai compacte si cresc mai lent.

Iarba de pajiste

Fiind uneori numita iarba albastra, tipul Poa contine iarba utila si rezistenta pentru sezonul rece. Cea mai cunoscuta si folosita este iarba albastra Kentucky sau iarba de pajiste cu frunze netede (Poa pratensis), o planta viguroasa care rezista la seceta. Iarba de pajiste cu frunze aspre sau iarba albastra aspra si iarba de lemn sunt incluse in amestecuri pentru zonele umede si umbroase.

Iarba Timothy

Aceasta iarba pentru sezonul rece este deseori inclusa in amestecuri, deoarece este ferma si rezistenta. Are frunze foarte aspre, care nu suporta sa fie tunse scurt.

Iarba coada-cainelui

Un tip de iarba pentru sezonul rece, folosita pentru rezistenta sa la seceta si uzura. Are frunze destul de fine, de culoarea verde deschis, insa vara produce de obicei multe seminte, avand tulpini deosebit de tari. Acest sortiment este greu de cosit.

Iarba Bermuda

Se recomanda pentru sezonul cald, deoarece are o rezistenta buna la seceta si are o calitate destul de buna la gazoanele ornamentale.

Iarba Sf. Augustina

Tipuri de gazon Sf Augustina
Tipuri de gazon Sf Augustina Foto: lawnlove.com

Stenotaphrum secundatum este un tip de iarba pentru sezonul cald, avand niste frunze foarte aspre, de un verde albastrui. Creste rapid si la dimensiuni mici, formand un gazon dens. Este excelenta pentru locurile umbroase, insa nu este foarte rezistenta.

Sursa informatii: Totul despre ingrijirea gazonului, Jane Courtier

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu