Bonsai ingrijire
Bonsai ingrijire - tot ce trebuie sa cunosti
Gradina

Bonsai ingrijire: totul despre plantare, crestere, udare

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Ingrijirea unui bonsai este totodata o arta si o stiinta, insa putem spune ca nimic nu este mai frumos decat sa vedem vigoarea si cresterea unui copac miniatural. Preotii budisti au cultivat pentru prima oara aceste plante. Este deosebit ca Bonsai pot trai cateva secole fara a ajunge mai inalti de 60-80 cm.

Un bonsai nu o sa va ceara foarte mult timp pentru ingrijirea lui, dar pentru a avea un copac sanatos trebuie sa ne asiguram de exemplu ca pamantul este intodeauna putin umed. Vara, in perioada de crestere, trebuie taiati pentru a pastra forma adecvata. Iarna, Bonsai nu necesita o ingrijire speciala, dar au nevoie de un spatiu care sa fie ferit de inghet. La fiecare cativa ani, se recomanda ca plantele sa fie mutate in recipiente mai mari.

Ce este un Bonsai?

Bonsaii sunt niste arbori normali, la fel cum sunt si artarii, fagii etc., dar sunt plantati insa in recipiente si ingrijiti timp de multi ani. Preturile la care pot ajunge sa fie vanduti bonsaii sunt mari. Motivul este urmatorul: un Bonsai necesita multi ani pentru a avea o forma frumoasa si pentru a arata ca un copac matur.

Bonsai nu sunt plante de camera si au nevoie de o clima naturala, putin mai aspra. Pot fi tinuti si in interior, pentru decor, dar asta numai cateva zile. Acesti copaci au nevoie de multa lumina.

Dimensiunile unui Bonsai

Bonsai pot avea marimi foarte diferite. Cei mai mici au circa 8 cm, dar exista si copaci de 130 cm. Acest lucru nu inseamna ca bonsai tineri sunt mici, iar cei batrani mari, crescuti pe parcursul anilor. De fapt, marimea unui Bonsai este stabilita la inceputul cresterii acestuia. Crengile principale sunt prezente deja din primii ani si au un rol important in stabilirea formei copacului.

Peste ani, un Bonsai poate creste cativa centimetri, dar de obicei cresterea lui se limiteaza la sporirea numarului de frunze. Marimea ideala depinde mai ales de dimensiunea frunzelor. Arborii cu frunze mici pot avea orice marime. Copacii cu frunze mari sau ace lungi trebuie sa fie mai mari, pentru a avea un aspect natural.

Cum se ingrijeste Bonsai

Sunt multe persoane care cauta pe internet „Bonsai ingrijire”, prin urmare putem spune ca exista cel putin o curiozitate in acest sens. In cadrul acestei sectiuni dorim sa va oferim sfaturi cu privire la formarea coroanelor pentru Bonsai.

Taierea crengilor

Pentru a influenta marimea si forma Bonsailor, plantele sunt taiate. Printre primele masuri de ingrijire ale plantei se numara taierea ramurilor si a lastarilor.

Incepatorul va forma de obicei plante foioase, cu frunze mici si crestere rapida. Pentru a exersa simtul formei, coroana va fi taiata la inceput sub forma de arc. Exista trei reguli de baza:

  • dintre toate crengile crescute in acelasi loc pe trunchi, in directii opuse, una trebuie taiata.
  • ramurile care se incruciseaza trebuie taiate
  • ramurile prea subtiri care cresc din trunchi trebuie, de asemenea, indepartate.

Aceste masuri sunt necesare pentru a obtine o ingrijire eficienta a Bonsai-ului si, pana la urma, o forma naturala a copacului.

Taierea crengilor, frunzelor la Bonsai
Taierea crengilor, frunzelor la Bonsai

Ustensile necesare pentru taiere: o foarfeca ingusta pentru ramuri si lastari fini; o foarfeca pentru crengi mijlocii; un fierastrau mobil pentru crengi puternice; un cleste pentru muguri. Locurile taierii pot fi atacate cu bacterii si ar trebui, de aceea, tratate cu o substanta pentru inchiderea ranilor.

Perioada taierii crengilor este iarna sau primavara devreme, in timpul perioadei de repaus a plantelor. Arborele nu pierde astfel seva si suporta mai bine taierea. Ramurile fine si lujerii nou aparuti pot fi taiati tot anul.

Plantele bune pentru Bonsai trebuie sa aiba crengile distribuite uniform. Ar trebui sa fie foarte ramnificate, pentru a se putea alege crengile principale. Prima taiere radicala va stimula cresterea frunzelor si lastarilor.

Taiere mugurilor

Primavara, cand se formeaza lastari noi, acestia trebuie inlaturati manual, cu foarfeca sau cu penseta. Daca acestia vor fi lasati sa creasca, vor strica in cateva luni forma plantei. Iata asadar un nou capitol important in ingrijirea Bonsai -ului.

Toata dezvoltarea plantei va avea loc in varfurile ramurilor si crengile de jos vor muri. Noii lastari trebuie controlati, pentru ca planta sa se dezvolte echilibrat si sa aiba o forma armonioasa.

Foiasele vor fi tataie toata vara. Cantitatea de material eliminat depinde de forma si de marimea dorita. Un Bonsai mic va mai fi lasat sa creasca, in timp ce unul de 60-80 cm va fi taiat pt. a creste foarte putin. Coniferele vor fi taiate doar primavara cu foarfeca si cu penseta. Vara, lastarii care cresc prea puternic vor fi de asemenea indepartati.

Bonsai ingrijire: Taierea frunzelor

Pentru a da unui Bonsai aspectul armonios, frunzele trebuie sa se potriveasca cu marimea copacului. Un Bonsai de 20 cm cu frunze de 10 cm nu mai arata natural. Exista posibilitatea taierii frunzelor. Nu toate foioasele suporta aceasta taiere.

Ingrijire Bonsai
Ingrijire Bonsai

De la inceputul lui iunie pana in iulie, cand primele frunze s-au dezvoltat acestea pot fi taiate. Dupa circa 4 saptamani se vor fi format noi frunze, mai mici si mai numeroase. In cazul frunzelor cu codite lungi, nu va fi taiata decat suprafata frunzei, cozile fiind lasate pe crengi. Daca frunzele nu au cozi, vor fi smulse sau taiate direct de la ramura. Inainte de acete taieri nu vom hrani solul si vom administra cat mai putina apa. Planta trebuie sa stea la loc umbrit pana isi dezvolta din nou frunzele.

Citeste si: Tapet baie rezistent la apa: 10 idei frumose si spectaculoase

Legarea cu sarma, prinderea cu carlige si arcuire Bonsai

Pentru a forma crengile si trunchiul unui Bonsai, planta va fi legata cu sarma. Daca se va face si legarea cu sarma si sprijinirea cu stalpisori, sunt foarte importante tehnicile de legare.

Legarea cu sarma este tehnica cea mai folosita, mai ales in cazul coniferelor. Crengile vor fi legate laolalta pana in varf. La foioase, forma poate fi obtinuta prin taieri exterioare iar sarmele vor fi aplicate diferit de la specie la specie. La arborii cu coaja neteda cum ar fi fagii, ulmii, artarii, teii trebuie sa ramana doar putin timp pe planta, deoarece sarma incastrata lasa urme inestetice ani de zile.

Legarea cu sarma se face cel mai bine iarna sau in primaverile timpurii cand poate fi efectuata si taierea. Atunci planta este inca desfrunzita si se poate ajunge foarte usor la toate crengile.

Cu afluxul de seva, inmugurirea si cresterea din primavara, crengile se ingroasa, de aceea sarma laxa din jurul crengilor va fi controlata pentru a nu se incastra deloc in lemn. Dupa circa 3 luni, forma este obtinuta iar sarma poate fi indepartata. Ea va fi desfasurata cu grija si nu taiata, deoarece crengile se pot rupe usor.

Cum sa ingrijesti un Bonsai
Cum sa ingrijesti un Bonsai

Pentru a alege sarma adecvata, regula de baza este urmatoarea: sarma va avea 1/3 din grosimea ramurii legate. La o creanga de 1 cm grosime se foloseste sarma de 3 mm. Iata un alt sfat despre ingrijirea Bonsai -ului.

Bonsai ingrijire: Locul de amplasare

Este important un loc luminos, in functie de specie, insorit sau in penumbra. Bonsaii au nevoie neconditionat de un loc expus, pe un soclu sau pe un suport. Daca Bonsaii sunt asezati pe pamant, este bine ca solul sa fie batatorit si curatat de iarba si buruieni.

Daca Bonsai sunt tinuti, iarna, intr-un spatiu incalzit, eu nu isi continua ritmul normal de de zvoltare si sufera vatamari care pot duce la moartea plantei.

In cazul in care planta este pusa in locuinta pentru mai multe zile, trebuie udat mai putin fiindca aici nu bate vantul care este un factor de reducere a umiditatii. Planta poate sa nu fie udata timp de 3-4 zile. Bonsaii mici si mijlocii pot fi pusi intr-un vas cu apa si apoi lasati sa se zvante.

Iernatul

Bonsaii obisnuiti din speciile de arbori indigeni au nevoie de ritmul anotimpurilor, deci si de odihna din timpul iernii cand plantele, desfrunzite, asteapta primavara, cand va avea loc inmugurirea. Fiindca Bonsai nu au radacini atat de adanci acestia nu vor ramane in acelasi loc precum vara. Bonsaii trebuie protejati de o sera neincalzita sau acoperiti cu un strat proaspat de frunze uscate sau ramuri de molid.

Toti arborii Bonsai trebuie udati din belsug inainte de inceperea iernii sau inmuiati intr-un vas cu apa. Primele lucrari de intretinere ale Bonsai-lor au loc dupa iernat, la inceputul lunii martie. Atunci vor fi taiate foioasele, coniferele vor taiate mai usor, daca este necesar, iar sarma este indepartata.

Udarea corecta pentru Bonsai

Trebuie precizat de la inceput ca udarea unui Bonsai nu se face la intervale regulate. Acest lucru nu il ajuta. Cantitatea de apa va depinde de locul de amplasare al plantei, de anotimp si de starea vremii.

Pe vreme ploioasa nu trebuie udati. Pamantul trebuie sa aiba suprafata uscata pana la urmatoarea stropire. Bonsaii suporta foarte bine vara perioadele de ploaie. Pot aparea probleme, toamna si primavara, cand ploile persista. Acestea sunt anotimpurile cu temperaturi scazute in care planta creste putin.

Udare Bonsai
Udare Bonsai

In anotimpurile in care plantele au nevoie de putina apa, nu trebuie stropite des. De-abia cand ele inmuguresc, vor fi udate regulat. Perioada corecta de udat este, vara, la putin timp dupa rasarit sau dupa apus. Pe arsita nu trebuie niciodata udate frunzele, fiind se pateaza si capata un aspect urat.

Atentie si la apa. Apa calcaroasa poate distruge planta care cresc pe strat de turba.

Cum se uda corect: cine are doar putine plante, le poate pune intr-o vana plina cu apa pentru ca radacinile acestora sa se imbibe cu apa. In cazul colectiilor numeroase, Bonsaii vor fi udatu cu furtunul sau stropitoarea.

Bonsai ingrijire: Hranirea plantelor

Plantele nu au nevoie doar de lumina, aer si pamant, ci si de substante nutritive din pamant care sunt, insa, in decursul timpului, spalate si folosite, epuizandu-se.

Pentru fiecare tip de planta, pentru plantele tinere si pentru cele in varsta exista ingrasaminte speciale sub forma lichida, de pulbere sau de bulgari.

Ingrasamintele pentru Bonsai constau din substante organice cum ar fi srotul de rapita, faina de sange, faina de oase sau cea de peste. Foioasele sunt hranite din aprilie pana in august, coniferele pana la sfarsitul lui septembrie, deoarece acestea au nevoie si iarna de substante nutritive.

Cantitatile de ingrasaminte

Bonsaii care cresc in vase de 10 x 10 cm primesc, o data la 2 saptamani, o lingurita cu varf de ingrasaminte organice sub forma de pulbere, iar cei pusi in vase de 20 x 30 cm, 6 lingurite cu varf. La Bonsaii medii si mari, ingrasamintele trebuie ingropate in pamant. Se fac niste gauri cu un creion care sunt umplute cu ingrasaminte.

Citeste si: Zatul de cafea in gradina: 5 motive sa nu-l folosesti deloc

Cand vine perioada urmatoare de hranire, se vor pune ingrasamintele in alte gauri. Acelasi lucru se face si in cazul ingrasamintelor sub forma de bulgari. Ei trebuie pusi saptamanal in alta parte pentru ca pamantul sa fie hranit pe toata suprafata sa.

Boli si daunatori la Bonsai

Pentru a proteja Bonsaii de boli si de daunatori este important sa-i verificam regulat, sa-i scoatem din vas si sa le controlam si radacinile. O alta masura de protectie este amplasarea plantei in asa fel incat nici melcii, nici frunicile sau alti daunatori sa nu poata ajunga la planta. Un loc aerisit constituie o protectie suplimentara impotriva daunatorilor.

Melcii pot fi combatuti cu grau special preparat. Omizile se inlatura cu mana sau se pulverizeaza un insecticid. Paduchii radacinii pot fi albi. Ei ataca radacina, iar planta slabeste. Adesea, frunzele se ofilesc.

Paducheii lanosi si paduchii frunzelor se aseaza, adesea, pe spatele frunzelor. Cand apar in grupuri mari este necesar sa apelam la substante insecticide.

Bonsaii nu sunt atacati numai de daunatori, ci si de o serie intreaga de ciuperci. Ciupercile sunt raspandite prin spori si apar pe o vreme calda su imeda. Asadar, trebuie sa acordam o ingrijire binemeritata Bonsai-ului nostru.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu