Zatul de cafea flori
Zatul de cafea pentru flori
Gradina

Zatul de cafea in gradina: 5 motive sa nu-l folosesti deloc

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

O cautare pe Google despre zatul de cafea sau cum il putem folosi pe acesta la flori sau in gradina ne va dezvalui o multitudine de articole. Suntem sfatuiti sa folosim zatul de cafea pentru ingrasamant, sa il punem la baza florilor sau chiar sa-l presaram pe pamant.

Solutiile sunt aproape nelimitate, insa daca citim mai mult vedem ca apar destul de usor multe informatii conflictuale. Mai ales despre aciditatea zatului de cafea (este sau nu este acid?) si, mai ales, vedem in multe comentarii oameni care se plang ca odata folosit zatul de cafea in gradina florile au avut de suferit sau, chiar mai rau, s-au uscat.

Este asadar zatul de cafea cu adevarat folositor in gradina?

Pentru ca dorim sa aveti plante cat mai frumoase ne-am gandit sa cercetam mai bine acest subiect si sa va povestim ceea ce am aflat noi. O buna parte din documentare se bazeaza si pe articolele din publicatiile straine precum Ruralsprout.com.

Va vom oferi multe informatii, prin urmare, va invitam sa va faceti deja o ceasca de cafea si sa cititi in liniste acest articol.

Poate zatul de cafea sa creasca aciditatea solului?

Principala afirmatie care apare in legatura cu zatul de cafea este ca aceasta substanta ne va ajuta sa crestem aciditatea solului, mai ales pentru unele plante care au nevoie de un pH mai inalt al solului.

Bineinteles, prima intrebare care apare aici este cat de acid este totusi zatul de cafea? Conform cercetarilor, realizate de Universitatea Oregon, acidul din boabele de cafea sunt acide, acestea fiind solubile in apa. Prin urmarea, cafeaua putem spune ca este acida si nu neaparat zatul care ramane.

Conform datelor, zatul are o aciditate de 6,5 – 6,8 pH, adica o aciditate aproape neutru.

Putem concluziona ca zatul nu va ajuta solul sa devina acid.

Zatul de cafea se poate folosi pentru mulcire?

Si acest sfat nu are, din pacate, un fundament stiintific. Va amintiti gramajoarele de zat de cafea ramase de la espresso? Atunci cand zatul de cafea devine compact, el nu este recomandat pentru mulci, deoarece nu va lasa aerul si apa sa intre in sol.

Zatul de cafea in gradina
Zatul de cafea in gradina

Totusi, zatul de cafea il putem utiliza pentru compost?

Folosirea zatului de cafea pentru a-l pune la baza plantelor este un alt sfat pe care il gasim frecvent pe internet. Este insa acesta cu adevarat benefic?

Conform unui studiu, cativa specialisti au analizat trei tipuri diferite de compost, unul din ele fiind zatul de cafea, pentru a vedea ce efect au asupra florilor.

Concluzia lor a fost ca zatul de cafea mareste mortalitatea ramelor, prin urmare zatul de cafea elibereaza anumiti compusi chimici care ucid ramanele. Prin urmare, unele plante vor avea chiar de suferit din cauza zatului de cafea.

Mai mult decat atat, microflora ce se formeaza la nivelul solului ar putea de asemenea sa fie distrusa de zat, acesta avand si proprietati antibacteriene.

Daca decideti totusi ca vreti sa incercati zatul de cafea sau chiar praful de cafea in pamant, folositi cantitati mici pentru a vedea cum reactioneaza plantele.

Dar despre folosirea zatului de cafea pentru a scapa de melci?

Daca am aflat mai devreme ca zatul are capacitatea sa ucida diferite vietati, atunci am putea crede ca sfatul potrivit caruia zatul de cafea merita folosit pentru a scapa de melci este unul cat se poate de corect.

Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple.

Zatul de cafea pentru flori
Zatul de cafea pentru flori

Un cititor ne-a transmis ca a incercat in propria gradina acest sfat si spune ca zatul nu a distrus melcii, insa a constatat ca numarul lor devenise mai mic. Prin urmare, s-ar putea sa existe un sambure de adevar aici.

Aveti grija insa ca zatul pe care il puneti impotriva melcilor sa nu il plasati prea aproape de plante, altfel florile vor fi cele ce vor avea de suferit.

Motivul nr. 1 pentru care nu ar trebui sa utilizezi zat de cafea la flori

De ce va tot spun sa nu utilizati zatul la plante? Pentru ca, asa cum bine stim, cafeaua contine cofeina. Oricat de mult ne-ar placea sa credem ca aceasta substanta – cofeina – a fost facuta pentru oameni, de fapt, natura a avut alte planuri.

Stiinta ne invata ca ea, cofeina, a fost prima data o mutatie petrecuta la nivelul plantelor, care a fost copiata accidental si transmisa mai departe.

Cafeina le-a dat plantelor (precum cele de ceai, cacao, cafea) un avantaj in privinta evolutiei / cresterii fata de plantele concurente din preajma lor.

Cum? Cofeina din frunzele cazute ale acestor plante „otravesc” solul, astfel incat alte plante din apropiere sa nu mai creasca si sa nu mai ia din resursele solului.

Inca doresti sa pui cofeina la rasadurile de rosii?

In mai multe studii s-a demonstrat ca aceasta substanta – cofeina – suprima cresterea plantelor, prin pastrarea azotului la nivelul solului. Studiul poate fi vazut aici.

O sa te gandesti probabil ca dupa ce cafeaua a fost facuta, nivelul cofeinei este oricum scazut. Din pacate, in realitate, nu este chiar asa. Din nou, studiile realizate de Departamentul de Nutriție, Știința Alimentelor și Fiziologie, Școala de Farmacie, Universitatea din Navarra, arata ca zatul de cafea poate contine pana la 8 mg de cofeina per gram.

Am gasit si cea mai buna utilizare a zatului de cafea in gradina: erbicidarea

Orice gradinar stie ca buruienile vor incetini ritmul de dezvoltare al plantelor sau, chiar mai rau, pot favoriza aparitia bolilor si daunatorilor.

Mai multe studii au confirmat ca utilizarea zatului duce la o germinare mai mica a plantelor precum trifoiul alb. Poate ca aceasta ar fi cea mai inteleapta utilizarea a zatului de cafea, pentru a elimina buruienile.

Asadar, chiar daca ai ramas poate putin dezamagit ca nu mai poti utiliza zatul ca si pana acum, ai totusi cateva idei pe care merita sa le pui in practica. Ne dorim cu totii sa avem plante frumoase, flori bogate si legume sanatoase, de aceea este important sa cunoastem cat mai bine cum le putem ajuta.

Speram ca acest articol a fost pe gustul tau si, daca ti-a placut, te invitam sa-l impartasesti si cu prietenii tai!

Citeste si: Proiecte de case la preturi foarte bune!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu

  • Ca ingrasamant,se pare ca zatul de cafea ar fi mai bun in amestec cu pulbere din coaja de ou si mai mult pentru anumite plante-azaleele, hortensii,muscate,rododendronii, trandafiri.
    Ca aparator pentru plante-tine la departare pisicile,melcii,limacsii.
    Dar zatul de cafea ucide ramele,ceea ce poate face mai mult rau anumitor culturi .
    Pentru rasaduri si plante tinere nu este indicata folosirea zatului ca ingrasamant,cofeina din zat opreste cresterea plantei.