Cat costa sa construiesti o casa
Cat costa sa construiesti o casa
Proiecte de case

Cat costa sa construiesti o casa de 100 mp

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Daca te-ai decis sa iti construiesti propria casa, cu siguranta ca iti faci multe calcule. In prezent, piata constructiilor ofera atat firme calificate in domeniu, cat si asa-numitii „meseriasi” care te atrag prin oferte cu preturi mici. Nu trebuie insa uitat ca o manopera de calitate costa, iar de bunul mers al proiectului, inca din faza incipienta, va sta finalizarea casei pe care ti-o doresti.

In acest articol dorim sa va prezentam care sunt costurile medii de constructie a unei case de 100 mp (suprafata construita). Bineinteles, fiecare proiect de casa este unic, iar pretentiile fiecarui proprietar pot creste substantial costul locuintei.

Exista trei directii principale care vor necesita atat timp din partea ta, cat si, bineinteles bani. In primul rand actele pentru realizarea casei, materialele de constructii si manopera. La acestea vom adauga si un buget suplimentar de 20% din valoarea investitiei pentru aspecte neprevazute care pot aparea.

Acte necesare pentru construirea casei – costul acestora

Trebuie sa te inarmezi cu nervi de otel, mai ales cand vine vorba de a aduna toate actele necesare. Plecam de la premisa ca ai deja terenul intravilan pentru a-ti construi casa. Iata de ce acte ai nevoie si cat costa:

  • certificatul de urbanism (se solicita de la Primarie) – 50-100 lei. Important de stiu este ca acest act nu tine loc de autorizatia de constructie, doar iti spune ce acte necesare ai nevoie pentru constructia casei, precum si niste reguli generale;
  • proiect de arhitectura complet pentru o casa de 100 mp – costul estimativ este de 1200 – 1500 euro. Bineinteles, in functie de pretentiile proprietarului proiectul poate costa si mai mult. Bine de stiut este ca acest proiect contine: proiect de autorizare (DTAC – Documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire) si proiectul tehnic cu detalii de executie (structura de rezistenta, arhitectura si instalatii);
  • studiul geotehnic al terenului – stabileste daca amplasamentul unde se doreste construirea casei este stabil, costul estimativ este de 1000 lei;
  • cadastru – costul acestuia se realizeaza in functie de valoarea proprietatii;
  • ridicarea topografica (TOPO) – 800 lei;
  • avize si acorduri de amplasament (electic, gase, apa) – este bine sa va puneti deoparte si pentru acestea cateva sute de lei;
Cat costa sa construiesti o casa
Cat costa sa construiesti o casa

Cat costa sa construiesti o casa: Materialele de constructii

Am ajuns la unul dintre cele mai discutate subiecte. Cat costa materialele de constructii atunci cand vrei sa ridici o casa de 100 mp (suprafata construita).

Costul materialelor s-a marit in ultima perioada. Daca ai insa un plan de arhitectura complet, in cadrul caruia se noteaza si necesarul de materiale (pentru a nu fi furat de diversi meseriasi) costul ajunge la circa 35.000 de euro pentru varianta de baza.

Recomandare de articol: Proiecte de case traditionale romanesti: redescopera frumusetea rurala

Pretul poate creste foarte rapid in functie de pretentiile viitorului proprietar. Poti plati chiar dublul acestei sume daca iti doresti o casa foarte eficienta din punct de vedere energetic. Insa ca sa aduci casa la stadiul in care sa te poti muta, cam acesta este pretul materialelor de constructie.

Manopera

Cu totii am auzit nenumarate povesti, de cele mai multe ori negative, despre meseriasi, manopera si diverse facturi care nu se mai termina. Pentru a avea un control clar al pretului pe manopera este bine sa negocieze costul la metru patrat.

Costuri manopera constructie casa acte necesare
Costuri manopera constructie casa acte necesare

Putem spune ca pretul pentru manopera, la o casa de 100 mp, suprafata utila, o casa la cheie, este de 25.000 euro. Acesta este sa spunem pretul pietei. Bineinteles, pot exista anumite diferente in functie de localitatea in care va aflati, dar, daca e sa vorbim de o medie, cam acesta este pretul.

Recomandare pentru tine: Proiecte case din lemn foarte ieftine: locuinte de la 14.000 euro

Pentru a concluziona si pentru a raspunde la intrebarea cat costa sa construiesti o casa – suma necesara pentru constructia unei case este de circa 60.000-65.000 euro. La acest buget se mai adauga 15-20% in plus pentru diverse lucruri neprevazute. Bineinteles, daca te vei implica destul de mult, pe santier, e posibil ca acest buget suplimentar sa fie mai mic.

Tineti cont ca in acesti bani nu am inclus mobila sau amenajarea curtii.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu

  • buna ziua.Ma intereseaza si pe mine constructia unei case la Rosu manopera cu materiale la aproximativ 90m 0728890413