Preturi apartamente
Preturi apartamente
Proiecte de case

Preturi apartamente: (mai) merita sa cumperi acum?

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Preturile apartamentelor au inregistrat o crestere puternica, de aproape 8 %, fata de anul trecut, cele mai mari preturi inregistrandu-se pentru locuintele noi. Cresterea insa este prezenta si la proprietatile din blocurile vechi, cu o vechime de 30-40 ani.

O buna parte din cei care cumpara apartamente au mai multi bani stransi si isi permit sa achite un avans mai mare din suma apartamentului. Altii, in schimb, prefera sa ia un credit mai mare pentru o locuinta mai scumpa, potrivit Stirilor ProTV.

Economistii atrag insa atentia ca nu stim exact cum o sa se termine acest „entuziasm”, avand in vedere criza sanitara.

Apartamente cu 7,6 % mai scumpe decat la inceputul pandemiei

Desi unii oameni se asteptau ca preturile sa scada, in contextul in care veniturilor au fost subtiate din cauza pandemiei, conform datelor, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 7,6 % mai scumpe in medie fata de anul trecut (imediat dupa ce a inceput pandemia).

Cei mai multi romani sunt interesati de locuinte si case noi, acest segment inregistrand scumpiri si de 10-11 % in decursul a doar cateva luni. De asemenea, si locuintele vechi au o crestere medie a preturilor de 4-5 %, in ultimele 9 luni.

Iata ce considera Bogdan Iliescu, consultant imobiliar:

„Observam o rata mai mare a avansului, oamenii clar au mai multi bani economisiti. Depasesc 35, poate chiar 40% din avans. Inainte, majoritatea clientilor se finantau pe maximul posibil, adica daca banca te finanta cu 85%, veneau cu avansul minim, acum observam practic o dublare a avansului. Sunt proiecte unde avem clienti care vin cu foarte mare parte din surse proprii, poate chiar plati integrale”, spune acesta.

Preturile cerute de vanzatori

Pretul mediu, pentru Bucuresti, cerut pentru un apartament de doua camere, luam un exemplu, este in prezent de 69.800 euro, confom graficului realizat de Anuntul.ro. Iar pretul pe metru patrat mediu cerut este de 1.280 de euro.

Preturi apartamente grafic anuntul
Preturi apartamente grafic Anuntul.ro

Graficul ne prezinta o crestere de 4-5 % in doar 3 luni: mai, iunie, iulie 2021.

„Ganditi-va bine daca vreti sa cumparati acum”

Analistii economici din domeniu spun ca perioada actuala nu este cea mai buna pentru achizitionarea unei locuinte, deoarece nu se stie inca exact catre ce se va indrepta acest entuziasm.

Citeste si: Proiecte case mici si ieftine: durabilitate si confort la un pret corect

„Pentru omul obisnuit este cazul sa mai astepte, din cauza ca nu se stie exact cum vom iesi din aceasta criza de sanatate si costul, in general, al vietii de zi cu zi va creste si atunci salariile oamenilor nu o sa le mai ajunga si sa plateasca ratele la o locuinta. Eu cred ca lucrurile se vor stabiliza in urmatoarele 12 luni, sa spunem, si se va gasi un echilibru intre cerere si oferta, cam la pretul de acum, daca nu chiar la preturi mai mici”, considera Dragos Cabat, potrivit sursei citate.

Preturi apartamente: De asemenea, alti analisti economici atrag atentia ca apetitul romanilor din prezent pentru imobiliare poate fi pus si pe seama unei „temeri” ca moneda nationala se va devaloriza in viitor, din cauza inflatiei. Astfel, pentru a nu-si vedea economiile diminuate considera ca pot investi in imobiliare, acestea pastrandu-si pretul. Acesta abordare poate fi partial corecta, doar daca pretul la locuinte va inregistra o crestere sau macar o stagnare.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu