Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Iarba cosita ajunge in cele mai multe cazuri la gunoi, insa astazi dorim sa va prezentam cateva metode prin care o puteti reutiliza cu succes in gradina dumneavoastra.
Din iarba proaspat cosita, cat si din cea uscata se poate face compost, atat pentru plantele multi-anuale, dar si pentru cele anuale, precum leguminoasele.
Avantajele utilizarii ierbii proaspat cosite ca mulci
Asadar, ce faci cu iarba tunsa? Trebuie sa stim ca iarba proaspat tunsa intra intr-un proces de fermentare prin care se emana foarte mult azot. Prin ploaie se inflitreaza in sol. Este recomandat sa facem acest mulci doar in prima jumatate a verii si primavara, deoarece se degaja mult azot. in timpul coacerii legumelor. O cantitate prea mare de azot nu mai este recomandata, potrivit canalului Sezon Agricol.
Inca un avantaj: nu avem nevoie de spatii mari pentru a prepara acest mulci. Practic, dupa ce am cosit iarba, o luam si imprastiem la baza pomilor sau intre randuri, la plantele leguminoase. Dupa fiecare cosire, mai adaugam un strat subtire de iarba, de 1-2 cm, mai ales ca straturile anterioare de iarba se vor usca.
Dezavantaje
in aceasta iarba proaspat cosita se afla mai multi daunatori: afidele, insecte intepatoare, pe care noi le putem transporta la baza pomilor sau la baza legumelor din gradina.
trebuie sa fim foarte atenti la grosimea acestui strat de mulci din aceasta iarba proaspat cosita. Daca stratul depaseste 5-6 cm, vom avea un miros neplacut de la irba, deoarece intra intr-un proces de fermentatie. Grosimea mulciului trebuie sa fie de 2-3-4 cm maxim.
Citeste si: Zatul de cafea in gradina: 5 motive sa nu-l folosesti deloc
Ce faci cu iarba tunsa uscata?
La iarba uscata noi nu mai avem niciun daunator, prin urmare riscul de a transmite unii daunatori plantelor este foarte scazut.
Grosimea acestui strat poate fi si mai mare, de pana la 10 cm, deoarece aici nu mai avem procesul de fermentatie. Dezavantajul este ca avem mai putin nutrienti.
Solul insa este protejat datorita ierbii, isi pastreaza umiditatea.
Citeste si: Case pe un singur nivel: Proiecte, idei, preturi incepand de la 45.000 euro
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu