ikebana aranjament floral
Aranajament Ikebana © Shozo Sato, Sunamono Ikebana; Foto: japanobjects.com
Amenajari interioare

Ikebana, cultul japonez pentru frumos: Aranjamente florale superbe

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Ikebana, sistemul japonez de aranjare a florilor, este concretizarea cea mai reprezentativa a cultului pentru frumos prezent de-a lungul istoriei in universul spiritual japonez.

Spre deosebire de aranjamentele florale europene si americane, care impresioneaza prin cantitatea elementelor componente si prin culoarea lor, Ikebana foloseste un numar foarte mic de elemente, in care se include si vasul.

Ce este ikebana?

Este o arta japoneza de aranjare a florilor, ramurilor, frunzelor, precum si a vaselor folosite, astfel incat creatia artistica sa simbolizeze o noua forma a vietii.

Ikebana isi propune sa scoata in evidenta calitatile exterioare, dar si interioare ale florilor, precum si a altor materiale vii, pentru a se exprima o emotie sau viata, in general.

Toate caracteristicile sunt luate in considerare pentru un aranjament floral Ikebana: forme, culori, linii. De asemenea, se folosesc diferite flori in functie de anotimpuri. Uneori, practicantii acestei arte, ikebanistii, tund florile si ramurile in forme mai putin clasice, apeland chiar si la pictarea frunzelor. Totusi, obiectul mereu prezent este acela de a realiza o lucrare echilibrata si cuprinzatoare.

Concepte Ikebana

Ikebana se conduce dupa cateva principii estetice din care amintim:

Preponderenta liniei asupra culorii

Se acorda cea mai mare atentie perfectiunii liniilor si ritmului ondulatiilor acestora. De aceea se folosesc si tulpini, ramuri desfrunzite, radacini torsionate, frunze cu un contur deosebit, care insa au o linie armonioasa.

Asimetria

Extraordinara varietate din natura a influentat atat de mult constiinta estetica a japonezilor incat, dupa ei, iregularitatea si varietatea sunt factorii indispensabili ai frumusetii, iar asimetria are mari posibilitati de sugerare a multitudinii si vastitatii.

Triunghiul cer-om-pamant

Aranjarea ramurilor si florilor se face pe trei linii, simbolizand cerul, omul si pamantul. Ramura care simbolizeaza cerul, denumita Shin, este linia cea mai importanta si formeaza centrul aranjamentului; ea trebuie sa fie puternica si sa depaseasca o data si jumatate inaltimea vasului.

Ikebana tehnica, pozitii
Tehnica Ikebana, insemnatatea fiecare zone din aranjament. Foto: © Shozo Sato
  1. Shin: munte spiritual / cerul
  2. Uke: primind
  3. Hikae: pamant / asteptare
  4. Sho shin: cascada
  5. Soe: ramura de sustinere / omul
  6. Nagashi: parau
  7. Mikoshi: a privi peste / a trece cu vederea
  8. Do: corp
  9. Mae oki: fata corpului

Lateral de ramura principala se plaseaza ramura secundara care simbolizeaza omul, denumit Soe, astfel incat sa dea impresia de crestere laterala, pornind din ramura principala; ea trebuie sa aiba lungimea de 3/4 din lungimea primei ramuri si sa se incline usor spre aceasta.

Citeste si: 50 modele frumoase de perdele de bucatarie. Sfaturi cum sa le alegi

Ramura a treia, din conceptia Ikebana, este simbolizata de pamant, denumit Hikae, este cea mai scurta si trebuie sa aiba 3/4 din lungimea celei secundare. Aceasta se dispune fie in fata primelor, fie usor lateral, opus, la baza celorlalte doua, in unghi de 60-70 grade fata de axa vertiala. Indiferent de preponderenta simbolica a fiecarei ramuri, toate trei sunt unite si fixate strans in suport pentru a aminti de cresterea infratita a celor trei elemente.

ikebana aranjament
ikebana aranjament

Reflectarea scurgerii timpului

Timpul este prezent in fiecare aranjament. Aranjementele de vara difera de cele de iarna; exista aranjamente simboluri ale tineretii sau ale batranetii; altele reflecta scurgea eterna a timpului si trecerea omului prin diferite perioade.

Trecutul este reprezentat prin flori complet deschise si frunze uscate; prezentul este reprezentat prin flori semideschise si frunze in plina crestere, iar viitorul prin boboci inchisi si frunze crude.

Tehnica ikebana

Cateva sfaturi de baza privind tehnica Ikebana presupun capacitatea de a da o forma plantelor (frunzelor, tulpinilor), fie prin scurtarea lor, fie prin incalzire.

De exemplu, luati o ramura pe care doriti sa o indoiti si puneti-o la o distanta de cativa centimetri deasupra flacarii unei lumanari. Datorita sevei, planta se va indoi, astfel ca puteti sa-i dati forma dorita. Apoi, scufundati-o imediat in apa rece pana cand se raceste complet.

De asemenea, unele frunze sau tulpini sunt incorporate intr-o baza mai grea, care sa le sustina, de exemplu in plumb.

Fazele de evolutie ale Ikebanei

In evolutia sa milenara, Ikebana a parcurs trei faze ale conceptului de aranjare.

Aranjamentele clasice Rikka, incepand cu secolul 21, se armonizau cu grandoarea arhitecturii templelor budiste si erau facute din ramuri si flori aranjate in vase de bronz, intr-o linie lansata spre cer, simbolizand focul. Erau denumite mici gradini in interiorul casei, din cauza ca ele reconstituiau, de obicei, in miniatura, un peisaj.

Rikka aranjament floral ikebana
Aranjament floral Ikebana, in stil Rikka. Foto: © Shozo Sato

Aranjamentele naturaliste Nageire, incepand cu secolul XV, spre deosebire de precedentele, sunt foarte libere si simple, iar florile si ramurile pot atinge marginea vasului. Stilul este legat de ceremonia servirii ceaiului familial, in pavilioanele speciale, in care aduceau echilibrul si frumusetea naturii.

Aranjamentele Ikebana combinate aparute in secolul nostru, ca rezultat al contactelor cu occidentul, au fost promovate in special de scoala Ohara, care a delimitat doua metode de baza pentru ikebana: Moribana, in care se utilizeaza vase joase si Heika, in care se folosesc vase inalte.

Citeste si: Pereti despartitori: 20 cele mai frumoase si practice modele

flori ikebana

Fiecare are 5 stiluri diferite de aranjare a materialului decorativ si anume: drept, inclinat, cascada, vertical si contrastant, dupa pozitia ramurii principale, mai lunga fata de celelalte si fata de axa aranjamentului.

La ambele metode fiecare stil are 3 ramuri principale: ramura subiect (cea mai lunga), ramura secundara si ramura obiect. Fiecare stil are specific modul de aranjare a ramurilor, iar lungimea si forma lor pot varia in functie de vas. Toate ramurile si florile care se adauga la cele 3 principale pentru completarea aranjamentului sunt denumite ramuri secundare.

aranjament ikebana contemporan
Aranjament Ikebana contemporan Foto: © Shozo Sato

Se poate adauga si scoala Sagetso, care are ca principiu specific un aranjament central din 2-3 tulpini, ramuri sau trunchiuri, cu cateva subordonate, completate cu 1-3 flori.

Indiferent de scolile carora le apartin, aranjamentele florale sunt o marturisire a delicatetei spirituale si a gustului rafinat al unui popor pentru care Ikebana inseamna o adevarata arta.

aranjament ikebana 2
ikebana 4
ikebana aranjament 7
ikebana flori 8
aranjament flori
ikebana
Ikebana copac
Ikebana copac
Nageire compozitie ikebana
Nageire compozitie ikebana
Sunamono+Rikka+Dozuka+Rikka ikebana
Sunamono+Rikka+Dozuka+Rikka ikebana

Cum se pregatesc florile inainte de a le aranja in vase

Fie ca vorbim de aranjamente Ikebana sau nu, exista cateva sfaturi pe care e bine sa le aplicam pentru a ne asigura ca florile isi etaleaza frumusetea o perioada cat mai lunga de timp.

Pentru umplerea tesuturilor cu apa este bine ca imediat dupa recoltare sa introducem baza tijelor in vase cu apa calda, cu temperatura de circa 38 grade Celsius, in care ele sa stea cel putin 2 ore inainte de aranjare.

Se evita pe cat posibil stationarea florilor fara apa in conditii nefavorabile (soare, temperaturi ridicate, curenti de aer), deoarece multe specii se ofilesc ireversibil si nu-si mai recapata turgescenta dupa introducerea in apa.

Pentru a evita putrezirea frunzelor pe portiunea de tije care se introduce in apa si pentru a micsora suprafata de evaporare, in special la florile cu multe frunze, cum sunt crizantemele, liliacul, bujorul, daliile, se vor indeparta frunzele excedentare.

La speciile de flori bulboase (lalele, narcise, crin), precum si la gerbera, mac, dalie, bujor, tijele se cufunda in apa la temperatura de 48-50 grade Celsius, dupa care se tin in apa rece 30 minute, pana la aranjarea in vase. Acest tratament este obligatoriu in special la narcise, care degaja in apa de pastrare substante toxice, care influenteaza in mod negativ durata mentinerii calitatii altor specii de flori.

Surse foto: Pinterest, Shozo Sato.

Sursa informatii: Pastrarea florilor taiate, Alexandrina Amariutei.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu