Pereti despartitori moderni
Pereti despartitori moderni - descopera modele deosebite pentru casa ta.
Amenajari interioare

Pereti despartitori: 20 cele mai frumoase si practice modele

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Peretii despartitori au castigat tot mai mult teren in ultima perioada, deoarece constructia lor este una simpla, in comparatie cu peretii clasici, iar optiunile aproape nelimitate. Nu de putine ori ne dorim sa cream mai multa intimitate intr-o camera mai mare sau sa delimitam in mod eficient spatiul de bucatarie de cel al camerei, chiar si in cadrul studiourilor. Aici poate interveni cu succes peretele despartitor.

Exista o serie de avantaje la utilizarea peretilor decorativi, insa va recomandam sa-i alegeti cu grija deoarece, pe langa aspectul practic, va vor oferi si o noua perspectiva asupra spatiului in care locuiti: mai multa luminozitate si un design interior nou.

Am pregatit in acest articol mai multe informatii despre cum trebuie ales un perete despartitor, ce presupune constructia lui si, bineinteles, cateva modele din care sa te inspiri.

Pereti despartitori: paravane decorative pentru interioare moderne

1. Panoul Sacred Circle

Inainte de a prezenta cum putem construi un perete despartitor de sine statator, vom discuta in prealabil despre peretii despartitori mobili sau, mai bine spus, despre paravanele decorative.

Prima propunere pe care dorim sa o facem este pentru un paravan decorativ numit „Sacred Circle”, compus din trei parti, realizat din lemn si imprimat pe panza, pe ambele parti, cu un model abstract, insa deosebit pentru interioarele moderne.

Un asemenea panou decorativ il poti utiliza cu succes daca vrei sa separi bucataria de sufragerie sau chiar in dormitor, cand vrei sa separi patul de spatiul de dressing sau ori de cate ori doua spatii comune au functionalitati diferite.

Perete decorativ cu un design abstract
Perete decorativ cu un design abstract

Cateva date tehnice despre acesti pereti despartitori: balamalele sunt metalice, peretii sunt compusi din rame de lemn cu o grosime de circa 3 cm, iar imprimeul este pe o panza sin satin. Inaltimea panoului este de 172 cm. Noi l-am gasit la acest magazin.

2. Paravan pliabil in stil japonez

O solutie rapida pentru a avea un perete despartitor este si acest paravan in stil japonez, cu 6 panouri, ce are o latime maxima de 240 cm si o inaltime de 170 cm.

Paravan pliabil in stil japonez
Paravan pliabil in stil japonez

Consideram ca aceasta culoare de maro deschis se poate potrivi in multe interioare, pastrand un aer modern si venind, bineinteles, si cu latura sa practica. Paravanul este acoperit cu o hartie din orez semitransparenta shoji, care nu blocheaza lumina. Acest paravan pliabil l-am gasit la eMag la pretul de 689 lei.

3. JLDécorr – perete elegant despartitor

JLDécorr este o propunere eleganta de perete separator, ce aminteste de geamurile cu vitralii. Poate fi realizat in diverse forme geometrice, precum in aceasta imagine, pentru a se integra intr-un mod deosebit cu alte componente ale casei, precum scarile.

Perete despartitor elegant
Perete despartitor elegant

4. Perete decorativ Interior Flower

Peretii despartitori din PVC pot fi utilizati cu succes si atunci cand dorim sa compartimentam un hol, mai ales daca nu dorim sa adaugam o usa normala sau una glisanta. De exemplu, acest model floral se potriveste perfect unui interior modern, prin care se desparte un hol generos in doua incaperi: un hol propriu-zis pentru camere si un hol de intrare, cu o functionalitate diferita. Daca sunteti interesat gasiti acest model aici.

Perete flower
Perete flower

Dimensiunile maxime la care se gasesc acesti pereti sunt de 3 m latime cu 2 metri inaltime.

5. Perete despartitor „White Abstract”

Un alt model deosebit pe care vi-l propunem si cu care am decis sa ilustram acest articol este „White Abstract”, cu un profil, asa cum ii spune si numele, de forme neregulate, rotunde insa, care creeaza un efect calm in incapere. Este de asemenea o alegere eleganta pentru un perete separator in cadrul unei case. Nu uitati: daca va place si va pricepeti sa mesteriti exista numeroase modele de panouri despartitoare decorative pe care le puteti utiliza pentru a va crea peretele perfect.

Pereti despartitori moderni
Pereti despartitori moderni – descopera modele deosebite pentru casa ta.

6. Perete despartitor in stil etajera

Daca spatiul este unul mai degraba ingust, mai ales prin realizarea unui perete despartitor puteti crea mai mult spatiu imbinand utilul cu placutul. Mai exact, puteti utiliza ca perete despartitor etajere, ce au un rol atat vizual, cat si practic – spatiu de depozitare si despartirea celor doua locuri.

Perete despartitor stil etajera
Perete despartitor stil etajera

7. Perete separator din fier forjat

Pentru cei mai indrazneti, exista si varianta unui perete realizat din fier forjat, ce denota eleganta.

Perete despartitor din fier forjat
Perete despartitor din fier forjat

8. Perete din lemn

Cand vorbim de pereti despartitori, un material pe care il regasim des este lemnul. Pe langa maleabilitatea sa, designul sau care poate lua multe forme, lemnul este si un material ce inspira caldura in cadrul unui camin. De aceea, posibilitatile de a realiza un perete separator din lemn sunt si ele aproape nelimitate. Iata un model interesant si util:

Perete despartitor din lemn
Perete despartitor din lemn

9. Panou despartitor din bambus

Panoul de bambus separator/panoul de gard poate fi usor instalat in interior sau in aer liber. Acesta adauga o nota de frumusete naturala in orice spatiu de locuit interior sau exterior si poate functiona ca un gard de gradina, un gard in aer liber sau ca un separator de camera in interior.

Panou despartitor din bambus
Panou despartitor din bambus

10. Sinato Dezeen perete despartitor din lemn

Simplu, minimalist, elegant si practic, asa ar putea fi descris in patru cuvinte acest perete separator din lemn, cu un profil de geam la tavan. Proprietarul in acest caz a montat si o camera de vedere pentru a supraveghea copilul.

Sinato Dezeen perete despartitor din lemn
Sinato Dezeen perete despartitor din lemn

11. Perete separator din lemn realizat pe comanda

Un alt model de perete din lemn deosebit este acesta, care a fost realizat pe comanda. Linile drepte au un aer minimalist, dar, cu toate acestea, este o prezenta eleganta care se poate integra foarte bine in numeroase interioare.

Perete lemn realizat pe comanda
Perete lemn realizat pe comanda

12. Pereti despartitori: model oriental

Va propunem un alt model care ne-a atras atentia, de data aceasta oriental.

Pereti despartitori - motive orientale
Pereti despartitori – motive orientale

13. Pereti despartitori – verzi – in mijlocul naturii

Daca ne dorim abordare diferita atunci peretii verzi decorativi pot fi solutia. Merita sa apelam la aceasta varianta mai ales daca ne dorim sa aducem mai aproape natura, pentru ca, nu-i asa, verdele are un rol atat estetic, cat si psihologic. Exista in prezent nenumarate magazine online in care puteti gasi acesti pereti verzi. Noi am gasit aceasta minunata fotografie pe siteul Reflexinc.ro.

Pereti decorativi verzi
Pereti decorativi verzi

14. Perete despartitor pentru dormitor

Perete despartitor pentru dormitor
Perete despartitor pentru dormitor

15. Perete despartitor de sticla

Chiar daca am putea fi tentati sa credem ca sticla este un material ce s-ar putea sparge, mai ales daca il folosim la usi, adevarul este ca tehnologia actuala ne permite sa utilizam sticla (securizata) in nenumarate combinatii. Astfel, inclusiv pentru un perete decorativ sticla se poate dovedi o alegere deosebita, asta pentru ca va face ca spatiul sa fie luminos si aerisit.

Pereti din sticla securizata
Pereti din sticla securizata

Cu un perete despartitor glisant aceste doua lucruri sunt posibile. Iata inca un model pentru inspiratia dumneavoastra. Am descoperit acest model la VidaXL.ro.

Perete despartitor glisant
Perete despartitor glisant

16. Perete separator din bambus

Perete separator din bambus
Perete separator din bambus

17. Perete despartitor bucatarie living

Stim ca numeroase apartamente noi de bloc au incorporata bucatarie in cadrul livingului (open space). Pentru unele persoane acest lucru ar putea constitui mai degraba un dezavantaj. Insa, cu un perete despartitor puteti crea doua perimetre clar definite. Daca esti in cautarea de solutii pereti despartitori acesta ar putea fi un model fiabil pentru proiectul tau.

Perete despartitor bucatarie living
Perete despartitor bucatarie living

18. Perete din lemn

Inca un proiect de perete despartitor decorativ lemn realizat cu succes.

Perete despartitor din lemn
Perete despartitor din lemn

19. Pereti despartitori doar din perdea

Pereti despartitori doar din perdea
Pereti despartitori doar din perdea

20. Alte modele ce merita atentia ta

Cautarea peretelui despartitor nu trebuie sa se opreasca aici, desi ne dorim sa te fi inspirat deja. Poti gasi aici pe Pinterest o colectie impresionanta de idei.

Avantajele unui perete despartitor sau a unui paravan

In functie de cat de multa intimitate doriti, mai exact cat de mult doriti sa inchideti cele doua perimetre care sunt despartite de zid, puteti alege varianta unui perete despartitor, construit chiar din gipscarton, lemn sau alte materiale, sau a unui paravan, care va delimita mai mult vizual cele doua spatii.

Indiferent de varianta, exista totusi niste avantaje concrete: in ambele cazuri, chiar si la peretele construit din gips carton, putem spune ca avem parte de flexibilitate, adica, daca nu mai dorim sa avem acel perete, il putem elimina, fara sa afectam structura de rezistenta.

Si estetica joaca un rol important in alegerea unui perete despartitor, prin urmare aveti ocazia sa puneti apartamentul sau casa si mai mult in valoare.

Tipurile de pereti despartitori din care puteti alege

Alegerea materialului din care vom realiza peretele trebuie sa ia in calcul, in primul rand, aspecte ce tin de functionalitate, apoi si de estetica.

Cel mai utilizat material este cel din gips carton, pentru peretii falsi care despart doua zone. Sunt accesibili ca si pret, manopera, si au de asemenea o rezistenta buna in timp.

Peretele din sticla este o propunere interesanta, eleganta, insa putin mai costisitoare. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca rolul functional este asigurat.

Peretii din PVC sunt probabil cei care atrag cele mai multe priviri. Pot fi confectionati in diferite forme, texturi, culori si nici nu necesita finisare.

Peretele despartitor din lemn a inceput sa fie si el tot mai mult in voga, mai ales deoarece acest material se potriveste bine in diverse interioare. Mai mult decat atat pot fi foarte rezistenti in timp, mai ales daca sunt intretinuti corespunzator.

Construirea unui perete despartitor de sine statator

Daca doriti sa ridicati un perete despartitor de sine statator intr-o camera mai mare de apartament sau la o casa, va prezentam care sunt principalii pasi. Merita de retinut ca veti avea nevoie de circa trei zile pentru a finaliza aceasta operatiune, inclusiv cu timpii de uscare.

Pregatirea

Iata de ce am avea nevoie: suporturi profiluri metalice, placi de gips carton, izolatie, suruburi autofiletante, material de spacluit.

La inceput trebuie sa stabiliti pozitia exacta a peretului. Peretele trebuie sa mearga de la panta acoperisului peste coama deschisa pana la peretele zidit de la usa de la intrare. Acolo trebuie sa se conecteze drept. Ganditi-va unde doriti sa fie usa.

Se pot utiliza profiluri metalice de 50 mm, peste care vin placi de gips carton groase de 12,5 mm cu 2 straturi. Totul are o grosime de 100 mm, Conform unui ghid publicat de HORNBACH Romania.

Puteti utiliza un lase cu linii in cruce. Indrepta-ti liniile de-a lungul marcajului si marcati pozitia peretelui despartitor pe pereti si tavan. Realizam o schita cu toate dimensiunile de care avem nevoie pentru perete.

Ridicarea suporturilor

Incepeti de la podea cu profilurile UW. Pe acestea le taiati cu foarfeca pt. tabla la lungimea dorita, pe verso puneti banda de etansare ca protectie fonica. Fixati in pardoseala de lemn cu suruburi cu cap plat si o surublenita electrica obsinuita. Pentru alte tipuri de suprafata vom folosi dibluri.

In punctele verticale folositi profiluri CW. Asigurati-va ca peretele este drept.

Fixarea placilor de gipscarton

Se recomanda sa incepeti cu latura care necesita mai multe instalatii. Pentru decuplare puneti ceva pe podea de 2 mm si 3-5 mm pe perete. Pe profilul de rigidizare a usii trebuie sa fie aliniata placa. Verificati daca e la nivel, caz in care puteti sa o fixati cu suruburile autofiletante.

Marcati pozitia profilurile pe podea. Ambele placi trebuie fixate bine. Placile se insurubeaza intodeauna succesiv. Suruburile nu trebuie puse simultan. Apoi vom continua cu al doilea rand. Deasupra usii puteti pune si o placa intreaga. Finalizati primul strat. Inainte de al doilea strat se recomanda sa spacluiti rosturile. Se lasa sa se usuce.

Citeste si: Proiecte case din lemn foarte ieftine: locuinte de la 14.000 euro

Se incepe urmatorul strat de gipscarton cu jumatate de placa pentru ca rosturile orizontale sa nu se suprapuna. Altfel vor exista crapaturi. Se vor utiliza suruburi mai lungi, trebuie sa patrundeti prin primul strat de placi. La final se da din nou cu amorsa si material de spacluit.

Izolatia peretelui

Se vor finaliza instalatiile. In locurile in care doriti sa insurubati ceva puneti o placa portanta. Se izoleaza fonic pentru ca zgomotul sa nu patrunda. Si din nou placile de gips carton, in doua straturi, apoi amorsa si spacluirea.

Suprafata peretelui

Pentru suprafata se aplica un nou material de spacluit fin. E disponibil deja preparat. Treceti cu mistria peste rosturi. Cand s-a uscat puteti sa slefuiti. Se pot utiliza profilurile de umplere a rosturilor.

Produsele si linkurile catre anumite magazine online nu sunt sponsorizate. Au fost alese exclusiv de catre redactori, doar pentru informarea dumneavoastra. Orice material sponsorizat va fi marcat ca atare.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu