La ce distanta de perete se monteaza WC
La ce distanta de perete se monteaza WC
Amenajari interioare

La ce distanta de perete se monteaza WC-ul

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Atunci cand renovezi o baie cu dimensiuni reduse, precum cele din apartamentele de bloc, trebuie sa faci alegeri inteligente in privinta corpurilor si accesorilor din baie. Ai de imbinat utilul, functionalitatea, cu designul.

Doar ca montarea corpurilor de baie, inclusiv WC-ul, trebuie sa se faca dupa niste standarde, astfel incat folosirea lor sa fie comoda pentru proprietari.

La ce distanta de perete se monteaza WC

Primul lucru de care ar trebui sa tinem cont atunci cand dorim sa inlocuim WC este distanta de la perete (cel din spatele vasului de toaleta) si centrul tevii de scurgere (in cazul in care o avem in pardoseala).

In mod ideal aceasta distanta ar trebui sa fie de 30 cm intre limita finisata a peretelui din spate si centrul tevii de scurgere a WC-ului. In acest mod putem monta un vas de toaleta normal, care are imediat in spatele sau rezervorul de apa.

Distanta evacuare wc perete
Distanta evacuare wc perete FOTO: Hammerpedia

Daca teava scurgerii este pe peretele din fata noastra (deci nu in pardoseala), distanta de la pardoseala pana la centrul tevii ar trebui sa fie de circa 20 cm. In acest caz avem de-a face cu o evacuare in forma de P a vasului de toaleta. Mai mult decat atat, plintele se pot monta fara probleme. La ce distanta de perete se monteaza scurgerea pentru wc? Pentru

In cazul rezervoarelor de WC incastrate in peretii de regips regula de 30 cm nu se mai aplica, deoarece vasul de toaleta va fi lipit de perete (de cadrul de sustinere mai exact), facut in general sa reziste la 200-300 kg.

La ce distanta se pune un WC fata de un perete lateral

Atunci cand configuratia baii nu ne permite sa lasam un spatiu stanga – dreapta fata de vasul de toaleta mai mare, de circa 1 metru (ideal) sau 70 cm, ar trebui totusi sa lasam minim 30-40 cm spatiu intre peretele lateral si marginea WC-ului. La fel, circa 30 cm intre WC si chiuveta care de obicei este montata langa.

Bineinteles, trebuie sa tineti cont, atunci cand stabiliti distantele, si de dimensiunile vasului de WC, deoarece astazi exista numeroase configuratii.

Distanta minima in fata toaletei pana la peretele din fata ar trebui sa fie de circa 50-60 cm. Daca spatiul este limitat in fata sau doriti sa mai adaugati un corp de mobilier, dulap, incercati sa gasiti un vas de toaleta mai putin alungit, pentru a va ramane astfel spatiu suficient.

Inaltime WC suspendat

In prezent, cele mai multe modele de WC-uri sunt cu rezervoare ascunse in peretele de regips. Inainte de a face montajul propriu-zis, trebuie sa ne asiguram ca structura cu rezervorul are un metru inaltime (masuram de la indicativul de sus, lateral).

Inaltime wc suspendat rezervor incastrat perete
Inaltime wc suspendat FOTO: Video canal YouTube Jolly Cluj

Daca avem mai putin reglam picioarele de jos, astfel incat sa avem un metru de la picioare pana la abtibildul de sus. De remarcat ca acel indicativ de un metru este amplasat la jumatatea placii de actionare. In general, aceasta placa va trebui achitionata separat de catre dumneavoastra.

Descopera si ce modele de tapet poti utiliza in baie. Am pregatit un articol amplu despre asta.

Inaltimea recomandata pentru vasul de toaleta, inclusiv scaunul, este intre 43 cm pana la 50 cm de la podea la scaun.

Daca alegeti sa va montati singur vasul de WC, cel mai bine este sa asamblati rezervorul la vas mai intai. Pozitionati vasul in asa fel incat rezervorul sa fie lipit cu spatele de perete si sa aiba o distanta laterala care sa va permita sa va asezati, aprox 20-30 cm. Cand ati pozitionat vasul marcati cu un creion gaurile de fixare in pardosea. Indepartati vasul, faceti gaurile pentru dibluri si repozitionati vasul. Atentie la montarea garniturilor si la strangerea suruburilor.

Distanta intre WC si bideu

Se recomanda sa existe o distanta de minim 30 cm intre marginile laterale ale WC-ului si bideului, in conformitate cu majoritatea codurilor de constructie. Latimea bideului poate sa varieze intre 36 si 41 cm. Lungimea bideului poate fi intre 45-55 cm.

Distanta intre wc si bideu
Distanta intre wc si bideu

Si va mai oferim doua distante care sa te ajute in amenajarea baii. De exemplu, pentru suportul de hartie igienica este bine sa nu lasi o distanta mai mare de 60-70 cm, de la podea si pana la el. Nici prea sus, nici prea jos. Apoi, conteaza si cat de departe este de WC, bineinteles. Asadar, o distanta optima intre vasul de toaleta si suportul de hartie igienica ar fi de 20-30 cm.

Atunci cand stabiliti la ce distanta de perete se monteaza WC, in cazul baii dumneavoastra, este bine sa luati in considerare, daca spatiul va permite, confortul tuturor membrilor familiei. In cazul unor persoane cu dizabilitati, spatiile lasate in jurul WC-ului ar trebui sa fie mai mari.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu