Reconditionare parchet
Reconditionare parchet - etape de realizare Foto: Getty Images / Homebuilding.co.uk
Tips & Tricks

Reconditionare parchet masiv: ce ai nevoie pentru a face lucrarea singur

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Reconditionarea unui parchet masiv este o lucrare pe care merita sa o realizezi pentru a-i oferi, din nou, stralucirea si frumusetea de altadata. Slefuirea unui parchet vechi poate fi facuta si de tine, dar vei avea nevoie de mai multe utilaje, plus de ceva timp si rabdare. In acest articol iti vom prezenta cum poti sa te ocupi de asa ceva.

Ce parchet se preteaza la reconditionare

Din pacate, nu orice parchet poate fi raschetat pentru a-i fi redata culoarea naturala de odinioara. Prima discutie pe care o vei avea cu orice mester din domeniu va fi despre gradul de uzura a parchetului. In general, un parchet masiv bun va putea fi raschetat de 7 ori, avand o grosime suficienta pentru acest lucru.

De asemenea, pana la slefuirea propriu-zisa trebuie sa rezolvati orice alta deficienta a podelei: zone care nu sunt dreptate, nivel de umezeala ori diverse alte probleme.

Pe langa parchetul masiv si cel stratificat poate fi refinisat, insa numarul de raschetari care se pot realiza depinde exclusiv de grosimea acestuia. Cel mai bine este sa va interesati la producatorul parchetului daca si cate refinisari se pot face. Retineti ca o raschetare cu o masina specializata, moderna, indeparteaza circa 0,5 – 0,7 cm din parchet. Asadar, un parchet subtire va putea fi refinisat maxim o data.

Cand e momentul sa reconditionezi un parchet

Bineinteles, daca parchetul este degradat, are multiple zgarieturi si are un aspect mai degraba vechi, albicios, atunci este momentul sa te gandesti la o refinisare a lui. In functie de problema gasita, un mester din domeniu iti poate oferi mai multe solutii. Nu intodeauna raschetarea va fi prima solutie.

parchet cu placi de lemn lipsa
Reparare parchet (imagine inainte de interventie) Sursa foto: The Floor Restoration Company
reconditionarea parchetului
Reconditionarea parchetului (imagine dupa interventie) Sursa foto: The Floor Restoration Company

De asemenea, daca lamelele au goluri sau parchetul scartaie, este necesar sa incepi o operatiune de refacere a lui. Nu uita ca si podeaua trebuie verificata.

Cele mai frecvente probleme: crapaturi (uscarea lemnului duce la fisuri), goluri (umezeala este principala problema), zgarieturi, pete, deformari sau daune produse de insecte.

Pasi pentru reconditionare parchet masiv

Operatiunea de reconditionare a parchetului nu este una simpla, asa cum poate ar parea la prima vedere. Daca va doriti sa rezolvati problema in regie proprie, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de utilaje, cateva materiale si rabdare.

Primul lucru de care trebuie sa va ocupati este sa consolidati pardoseala. Se recomanda aplicarea unui strat de rasina (primer), substanta care va patrunde printre lamelele de parchet si, la intarire, le va consolida.

In cazul in care vor mai exista unele locuri in care inca flambeaza, trebuie sa injectati primer in acele zone pana se stabilizeaza.

A doua operatiune importanta se refera la nivelarea pardoselii. Aici aveti nevoie de o masina specializata cu banda abraziva. O puteti inchiria de la Bona Romania sau Alveco Bucuresti.

parchet model reconditionat
Parchetul cu model este mai dificil de restaurat. Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu un profesionist in acest caz.

Trebuie sa incepeti cu un abraziv de granulatie 36, continuati cu 60 apoi cu 80. Din praful rezultat de la slefuirea cu granulatia 80 si un fill (chit de rosturi), se face un mix de consistenta smantanii cu care se chituieste suprafata, in mai multe randuri, pana ce se acopera absolut toate gaurile si spatiile dintre lamele de parchet. Dupa uscare, se continua slefuirea cu abrazivi de 100, 120 apoi, se foloseste un boofer cu discuri abrazive de 120, 150, 180, 200.

Se verifica marginile, colturile, locurile greu accesibile, se aduc la starea restului pardoselii dupa care se aspira de mai multe ori, la interval de aprox. 30 min. apoi se sterge cu un antistatic.

Citeste si: Pereti despartitori: 20 cele mai frumoase si practice modele

In acest moment se poate trece la aplicarea finiturii: un strat de grund, se rup porii apoi unul sau doua straturi de lac, se monteaza plinta, se chituieste plinta, se realizeaza corectiile finale. Nu aplicati ceara sau lacul pana cand podeaua nu este complet curatata. Ceara, uleiurile sau lacurile sunt disponibile in diverse finisaje, inclusiv mat, satinat sau lucios.

ceara, ulei, finisarea parchetului
Finisare parchet Foto: Getty Images / Homebuilding.co.uk

Cum pastram parchetul cat mai mult timp

Cu siguranta, fie inainte sau dupa unei operatiuni de reconditionare, este bine sa avem grija cat putem de mult de parchet. Iata cateva sfaturi:

  • Evitati sa pasiti cu incaltaminte ce ar putea zgaria parchetul (tocuri ascutite etc.);
  • Orice picatura sau lichid care s-a varsat stergeti-l imediat;
  • Ceruiti parchetul o data pe an;
  • Orice praf sau granule mici care au cazut pe parchet ar trebui imediat aspirate. Altfel, exista sanse foarte mari ca acestea sa zgarie parchetul.
  • Curatati fara prea multa apa, cat se poate de uscata aproape laveta.

Ce este parchetul?

Pentru prima data, pardoseala cu parchet a fost vazut in Franta, undeva pe la sfarsitul secolului al 17-lea. Era o alternativa la gresia rece si dura. Incet, a revolutionat intregul mod de constructie al locuintelor, parchetul fiind apreciat tot mai mult pentru caldura sa vizuala, dar si fizica. Asa au aparut noi modele de parchet, in diferite culori, daca e sa vorbim de cel laminat. In continuare, parchetul masiv este preferat pentru longevitatea sa, insa costurile de asamblare, achizitionare, sunt mai mari.

reconditionare parchet vechi
Reconditionare parchet vechi (inainte si dupa) Foto: Floor-restoration.co.uk
slefuire parchet
Inainte si dupa

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu