Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Beneficiile consumului de capsuni sunt numeroase, deoarece micile fructe rosiatice sunt bogate in vitamine (A, B, C, PP si K), acestea responsabile de scaderea nivelului de colesterol, precum si de functionarea normala a sistemului nervos.
Informati despre capsuni
Capsunile ajung la maturitate incepand cu prima jumatate a lunii mai, o data cu ciresele cele mai timpurii. Capsunul este singura specie pomicola cultivata in solarii si sere. Prin aceasta, se grabeste coacerea cu aproape 6 saptamani fata de cultura in camp.
Fructele capsunului se preteaza pentru cele mai variate moduri de valorificare: dulceata, suc, compot, marmelada, gem, jeleu, nectar.
Soiurile remontante de capsuni infloresc si fructifica de 2-3 ori, iar uneori aproape continuu, in cursul aceleiasi perioade de vegetatie.
Ce vitamine au capsunile
In stare proaspata, capsunile contin 4,5-9,7 % zaharuri, 0,94 – 1,74 % proteine, 0,73-1,46 % acizi, 41-105 mg la 100 grame vitamina C, vitaminele A, B1, B2, B6, PP, K si altele. Continutul in vitamina C al capsunilor este practic egal cu acela al lamailor si portocalelor. De asemenea, capsunile sunt bogate in saruri minerale. Iata asadar o parte din beneficiile capsunilor pentru sanatatea noastra.
In ceea ce priveste sarurile minerale, iata ce contin capsunile: 26 mg la 100 grame calciu, 16 mg clor, 0,15 mg cupru, 0,75 mg fier, 30 mg fosfor, 0,008 iod, 13 mg magneziu, 160 mg potasiu si 2 mg de sodiu.
Beneficii capsuni pentru organism
Datorita continutului lor in vitamina PP, care este vasodilatatoare, cura de capsuni contribuie la reducerea tensiunii si intensificarea circulatiei sangelui la persoanele varstnice si se utilizeaza pentru tratamentul aterosclerozei, al migrenelor si altor afectiuni.
Un rol important in scaderea nivelului colesterolului sanguin la bolnavii de ateroscleroza are si vitamina C (acidul ascorbic), care se gaseste in cantitate mare in capsuni.
Capsunile sunt bogate in vitaminele din complexul B, care au un rol important in functionarea normala a sistemului nervos, contribuind totodata la mentiunerea tonusului muscular si la buna functionare a ficatului, ochilor si pielii.
Vitamina B6 (piridoxina, adermina) este un diuretic natural (previne retinerea apei). Ea se foloseste in tratamentul de scadere dirijata a concentratiei colesterolului in sange. Capsunile contin 0,38 – 0,45 mg vitamina B6 la 100 grame pulpa. Un om adult are nevoie de circa 2 miligrame vitamina B6 pe zi. Vitamina B6 este rezistenta la fierbere.
Vitaminele din complexul B nu se pot depozita in organism (ca vitaminele A de exemplu) si de aceea trebuie ingerate zilnic.
Ce contin capsunile
Capsunile contin, de asemenea, acid pantotenic in cantitate de 0,1 – 0,5 mg la 100 grame. Acest acid este o vitamina din complexul B, necesara zilnic omului in cantitate de 5-50 mg. El are un rol vital in metabolismul majoritatii celulelor, deoarece participa la eliberarea de energie prin degradarea glucidelor, lipidelor si chiar a proteinelor. Acest acid ajuta si la formarea anticorpilor.
Cu cat concentratia acestui acid in organism este mai redusa, cu atat simptomele artritei se pot accentua (Mincu I. 1985). De aceea, cura de capsuni este utilizata si in acest caz.
Poate esti interesat si de: Coacaze negre: 7 beneficii majore pentru sanatate
Sa vedem ce alte beneficii mai au capsunile. Trebuie luat in considerare si continutul capsunilor in vitamina K, care este antihemoragica si esentiala pentru buna functionare a ficatului, fiind un factor de longevitate.
Continand iod, a carui carenta duce la aparitia gusii, la scaderea ritmului metabolic si la obezitate, capsunile sunt indicate in prevenirea si tratarea acestor afectiuni. Fiind bogate in fier si in cupru, capsunile sunt de asemenea indicate in tratamentul anemiilor.
Manganul, prezent in cantitate apreciabila in capsuni, contribuie la buna activitate a sistemului nervos central. Acest microelement mai participa si la sinteza proteinelor, lipidelor si glucidelor.
Continutul ridicat in calciu, fosfor, magneziu si vitamina A al capsunilor contribuie la consolidarea si mentinerea starii de sanatate a oaselor si dintilor.
Datorita continutului redus in zaharuri, capsunile se numara printre fructele cele mai indicate in alimentatia persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Capsuni contraindicatii
In rare cazuri, cura de capsuni provoaca stari alergice (urticarie), indeosebi persoanelor care au o sensibilitate sporita la aromele specifice capsunilor. Alergia la capsuni este foarte frecventa la copii si adulți din bazinul mediteranean. Astfel, persoanele cu alergii la aceste fructe ar trebui sa evite consumul de capsuni in orice preparat, fie ca sunt crude, gatite sau sub formă de dulceata sau sucuri.
Sursa informatiilor: Cultura capsunilor in camp si solarii, Grigore Mihaiescu
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu