Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Calorii miere? Intrebarea aflata mereu pe buzele celor care doresc sau chiar au nevoie sa fie atenti la nutritie. Chiar daca il folosim de mai bine de 8000 de ani, acest aliment-minute – mierea – trebuie sa-l consumam cu moderatie. In acest articol ne propunem asadar sa va oferim detalii despre cate calorii are o lingurita de miere sau diverse alte cantitati pe care le gasiti in comert.
Mierea de albine a intrat in alimentatia omului din timpuri stravechi, avand o valoare nutritiva superioara. Indeosebi continutul sau mare in zaharuri invertite (fructoza si glucoza) usor asimilabile de organism, face sa fie foarte apreciata in hrana zilnica a copiilor, varstnicilor si sportivilor.
Cate calorii are mierea?
In acelasi timp, mierea poseda o mare valoare calorica deoarece 1 kg de miere produce aproximativ 3200 calorii, fiind egal din punct de vedere caloric cu fiecare din alimentele si cantitatile mentionate in continuare: 0,4 kg unt; 0,8 kg de zahar; 1 kg de orez, 1,3 kg de telemea de vaca; 1,5 kg de paine alba, 2,5 kg de carne de vita; 5 kg de lapte de vaca; 6 kg de mere; 8,7 kg de morcovi; 14 kg de varza alba.
Pe langa puterea sa calorica exceptionala, datorita compozitiei sale chimice, mierea naturala contine si o serie de substante antibiotice, fermenti si vitamine. Acestea ii confera o mare valoare terapeutica ceea ce contribuie la vindecarea ranilor, arsurilor si a multor boli.
Uneori sortimente de miere cu un continut ridicat in fermenti datorita unei actiuni necorespunzatoare a luminii sau a temperaturii (incalzire peste 40 grade Celsius) se degradeaza, pierzand substantial din valoarea lor alimentara si terapeutica.
Cate calorii are o lingurita de miere
Pentru a avea o unitate de masura standard, vom mentiona cantitatea de miere pe care o regasim in lingurite sau linguri. De exemplu, pentru o lingurita vom avea o cantitate de 7-8 grame de miere. Iar intr-o lingura vor intra aproximativ 20 de grame de miere.
Pentru 100 de grame de miere, numarul de calorii se ridica la aproximativ 300-320 calorii, in functie si de sortimentul de miere. Daca facem un calcul rezulta ca o lingurita de miere are circa 23 de calorii, iar o lingura 60-65 calorii.
Valori nutritive
Sa vedem si care sunt valorile nutritive generale pentru miere, la 100 grame. Apoi, va propunem sa va aratam mai multe sortimente de miere, de la mai multe firme, calculand impreuna nivelul de calorii pentru miere.
Intr-o lingura de miere (20 grame) avem 64 calorii, cu un total de 17.3 grame de carbohidrati (6 % din cantitate) din care 17.25 g zaharuri. Nivelul de proteine este de 0.06g. Nivelul de grasimi: 0.
Caloriile din miere provin din carbohidrati, in special din zahar. Zaharul din miere este aproximativ 50% glucoză și 50% fructoza. Indicele glicemic al mierii este estimat a fi in jur de 60. O lingurita de miere are o incarcatura glicemica de aproximativ 3,5.
Cate calorii sunt in doua linguri de miere?
In doua linguri de miere, pe care le utilizati cel mai probabil la indulcirea ceaiului, se afla aproximativ 128 de calorii. Ca sa dati jos aceasta cantitate de calorii ar trebui sa mergeti circa 30 de minute, pe teren plat. Sau 10 minute de inot.
Calorii miere: ce valori regasim in borcanele de miere din comert
Miere poliflora, Auchan, 950 grame (origine Romania)
Iata cum arata etichete acestui borcan de miere (declaratia nutritionala) pentru 100 grame de produs:
- calorii: 325;
- grasimi = 0 grame;
- din care acizi grasi saturati = 0 grame;
- Glucide = 80,8 grame;
- din care zaharuri = 80,8 grame;
- proteine = 0,4 grame;
- fibre = 0 grame;
- sare = 0 grame;
Pentru acest sortiment de miere, intr-o lingurita (7-8 grame) vom avea 26 calorii, iar intr-o lingura (20 de grame) avem aproximativ 65 calorii.
Miere de tei, Auchan, 400 grame (origine Romania)
Iata cum arata etichete acestui borcan de miere (declaratia nutritionala) pentru 100 grame de produs:
- calorii: 325;
- grasimi = 0 grame;
- din care acizi grasi saturati = 0 grame;
- Glucide = 80,8 grame;
- din care zaharuri = 80,8 grame;
- proteine = 0,4 grame;
- fibre = 0 grame;
- sare = 0 grame;
Practic, avem aceleasi valori ca mai sus.
Miere de salcam cu nuci, Auchan, 350 grame (produs in Romania)
Iata cum arata etichete acestui borcan de miere (declaratia nutritionala) pentru 100 grame de produs:
- calorii: 402;
- grasimi = 12,69 grame;
- din care acizi grasi saturati = 1,1 grame;
- Glucide = 67,32 grame;
- din care zaharuri = 64,72 grame;
- proteine = 3,63 grame;
- fibre = 1,89 grame;
- sare = 0 grame;
Bineinteles, la acest produs, numarul mai mare de calorii se datoreaza miezului de nuca incorporat in miere. Pentru acest sortiment, intr-o lingurita (7-8 grame) vom avea 32 calorii, iar intr-o lingura (20 de grame) avem aproximativ 80 calorii.
Miere de salcam de la Gusturi Romanesti, 400 grame
Iata cum arata eticheta pentru 100 de grame:
- calorii: 330 calorii;
- grasimi= 0,12 grame
- din care acizi grasi saturati = 0,10 grame;
- glucide = 82 grame;
- sodiu = 0,05 grame;
- proteine = 0,15 grame;
In acest caz, o lingurita de miere va avea 23 de calorii, iar o lingura circa 65 de grame.
Miere de tei de la producatorul Albina Carpatina, 360 grame.
Iata cum arata eticheta pentru 100 de grame din acest produs:
- calorii: 326 calorii;
- grasimi= 0 grame
- din care acizi grasi saturati = 0 grame;
- glucide = 81 grame;
- sodiu = 0 grame;
- proteine = 0,4 grame;
Si pentru acest sortiment: o lingurita de miere va avea 23 de calorii, iar o lingura circa 65 de grame.
Miere de floarea-soarelui de la producatorul Gusturi Romanesti, borcan de 360 grame.
Iata cum arata eticheta pentru 100 de grame din acest produs:
- calorii: 312 calorii;
- grasimi= 0,1 grame;
- din care acizi grasi saturati = 0 grame;
- glucide = 78 grame;
- sodiu = 2,32 grame;
- proteine = 0,42 grame;
Pentru acest sortiment: o lingurita de miere va avea 22 de calorii, iar o lingura circa 61 de grame.
Miere de mana de la producatorul Ferma apicola Merisani, borcan de 360 grame.
Iata cum arata eticheta pentru 100 de grame din acest produs:
- calorii: 340 calorii;
- grasimi= 0 grame;
- din care acizi grasi saturati = 0 grame;
- glucide = 80 grame;
- sodiu = 2,32 grame;
- proteine = 0,35 grame;
- substante minerale = 0,35 grame;
Si pentru acest sortiment: o lingurita de miere va avea 27 de calorii, iar o lingura circa 68 de grame.
Alte caracteristici ale mierii
Mierea este deseori adusa in discutie ca fiind un adjuvant al sanatatii noastre. Exista insa numeroase intrebari legate despre miere, daca ne ingrasa sau nu? Ca orice produs de altfel, consumul prea mare de miere poate cauza si el efecte adverse, din cauza caloriilor si nivelului de zahar. De aceea, se recomanda sa folositi mierea (cu moderatie) pentru a inlocui alte forme de zahar pe care le consumati.
Citeste si: Sirop de zmeura fiert: reteta veche, delicioasa
Consistenta sau vascozitatea mierii
Sortimentele de miere bogate in fructoza cristalizeaza foarte greu, ca de exemplu: mierea monoflora de salcam, mierea de mana de la brad, salcie. Sortimentele de miere bogate in melezitoza (zaharuri superioare) cristalizeaza, dimpotriva, foarte repede.
Trebuie sa adaugam ca temperatura si continutul de apa influenteaza consistenta mierii. Astfel, mierea cu 18% apa este de 6 ori mai vascoasa decat mierea cu 25% apa.
Gradul de aciditate al mierii variaza in raport cu sursa de cules si anume: este mai redus la sortimentele de miere florala, variind intre 1,5 – 2,5 si mai ridicat la sortimentele de miere de mana.
Vitamine si minerale
In miere regasim mai multe tipuri de vitamine si minerale, precum: vitaminele B, calciu, cupru, fier, zinc și altele, care sunt derivate în principal din sol și plante producătoare de nectar. Calitatea mierii și conținutul ei de minerale sunt determinate de locul în care este culeasa si prelucrata. În general, mierea mai închisă oferă vitamine și minerale mai bbune pentru organism decât mierea obisnuita.
Este important sa cumparati miere de la producatorii dvs. locali. Evitati sa consumati miere produsa la distante foarte mari de locul dvs. in care locuiti.
Zaharurile
Independent de sursa de cules componentii principalei ai mierii sunt zaharurile. Dintre acestea predomina glucoza si fructoza, care reprezinta in medie 72%, iar zaharoza doar 5,6 %.
O proportie mai mare de glucoza in miere predispune acest sortiment la o cristalizare mai timpurie si dimpotriva, o cantitate mai mare de fructoza determina o cristalizare mai lenta.
Sursa informatii:
Influenta vremii asupra productiei de miere, Maria Eftimescu, Octavian Berbecel, Ion Carnu, Ana Maria Roman.
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu