Preparate din peste
Gastronomie

Preparate din peste: retete delicoase pentru orice ocazie

Preparatele din peste pe care ti le prezentam sunt perfecte pentru orice ocazie. Fie ca doresti sa pregatesti ceva special cu ocazia sarbatorii Floriilor sau pur si simplu ai pofta de o salata cu peste, vei gasi cu siguranta in retetele de mai jos ceva delicios. Asadar, nu te mai tinem din treaba si iti uram de pe acum spor la gatit, apoi pofta buna!

Rulou de peste

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 1 kg de file de peste, 1 albus, 4-5 catei de usturoi, 1 lingurita boia dulce de ardei, ½ lingurita ienibahar pisat fin, 100 ml ulei de masline, sare, piper.

Mod de preparare:

Faceti mai intai un bait din albus de ou, usturoi pisat, sare, piper si ienibahar. Adaugati ulei de masline si amestecati bine. Cu acest amestec ungeti fileul pe ambele parti si asezati-l pe o folie de aluminiu pe care o rulati foarte bine.

Legati bine cu sfoara si introduceti in cuptorul incins (170-180 grade C), pentru circa 20 de minute.

Dupa racire, se desfac sforile si folia. Se consuma incepand cu a doua zi, taiat in felii, alaturi de salate usoare de legume proaspete sau cruditati.

Zacusca de peste

  • Timp de preparare: 45 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 1 kg peste intreg, 250 ml ulei, 200 g ceapa, 400 g castraveti murati, 200 g masline, 100 ml bulion de rosii, 150 ml vin alb, 2 linguri de otet, 1 lamaie mare, sare, piper, foi de dafin, cimbru, ienibahar.

Mod de preparare:

Taiati marunt ceapa si caliti-o in ulei. Curatati castravetii de coaja, taiati-i in cuburi potrivit de mari si adaugati-i peste ceapa. Opariti maslinele pentru a-si pierde gustul sarat.

Adaugati maslinele peste castraveti, apoi bulionul de rosii, vinul si otetul, sarea si condimentele dorite (foi de dafin, cimbru, piper, ienibahar pisat). Completati cu apa. In aceasta compozitie, lasati sa fiarba circa 15-20 de minute pestele taiat felii, care a fost in prealabil prajit putin pe toate partile in ulei fierbinte.

La final, toata compozitia se lasa timp de 10 minute in cuptorul incins. Serviti zacusca rece, cu felii de lamaie deasupra.

Chiftelute de peste

  • Timp de preparare: 50 de minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 500 g file de peste (dezosat si depielat), 1 lingura de pasta de curry, un ou, 100 g fasole verde, 100 g faina, ulei de floarea soarelui, sare, piper, 4-5 ridichi rosii, 1 salata verde medie, 2 rosii medii, 1 castravete mediu, 1 ardei gras galben mediu.

Mod de preparare:

Ttocati carnea, amestecati cu oul, adaugati putina faina, sare, piper, pasta de curry, fasole verde taiata marunt. Amestecati bine pana se omogenizeaza. Puneti compozitia intr-un vas, acoperiti cu folie alimentara si introduceti compozitia timp de 30 de minute la frigider.

Formati chftelute potrivite ca marime pe care le prajiti in baie de ulei aproximativ 3 minute. Pozitionati chiftelutele pe servetele de hartie pentru absorbirea excesului de grasime.

Serviti-le cu o salata de rosii, castraveti, ardei gras, ridichi, salata verde, asezonata cu un dressing din ulei, sare, piper si marar verde taiat marunt.

Piftie din peste

  • Timp de preparare: 50 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 1 peste (1,5-2 kg), 4 cepe rosii medii, sare, piper, boia dulce de ardei.

Mod de preparare:

Taiati pestele felii, sarati si piperati dupa gust. Curatati ceapa si taiati-o rondele. Intr-un vas asezati un strat de peste pe care il acoperiti cu ceapa, apoi presarati boia. Repetati operatiunea pana consumati ingredientele.

Turnati apa pana cand intreaga compozitie este acoperita. Fierbeti incet pana cand pestele se inmoaie.

Scoateti feliile de peste si puneti-le intr-un castron, fierbeti zeama mai departe, pana cand scade la jumatate si strecurati peste feliile de peste prin tifon.

Daca se fierbe uniform si incet, piftia va fi transparenta. Aceasta se savureaza rece.

Crochete cu salata

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 400 g file de peste, 100 g seminte susan, 100 g pesmet, 100 g faina, 1 lingura de boia iute de ardei, 4 foi mari salata verde, 50 g varza rosie, 2 fire ceapa verde, sare, piper alb, ulei de floarea soarelui, 1 legatua marar, 1 lamaie.

Mod de preparare:

Uscati pestele in servetele de hartie, asezonati-l cu sare, piper si zeama de lamaie. Intr-un vas amestecati faina, pesmetul, susanul si boiaua de ardei.

Pestele taiati-l in bucatele de forma crochetelor, pe care apoi le dati prin amestecul cu pesmet si le prajiti bine pe toate partile in ulei incins. Scoateti pe servetele de hartie sa se absoarba surplusul de ulei.

Varza rosie si ceapa verde le tocati foarte marunt si le frecati putin cu sare si piper. Salata verde o taiati fasiute subtiri, apoi presarati peste ea varza si ceapa. Pregatiti un sos din ulei, sare, piper, zeama de lamaie, marar taiat marunt si il adaugati peste amestecul de salata cu varza si ceapa.

Taiati si bucatele de crochete picante pe care le puneti in salata. Puneti salata pe platou alaturi de crochetele ramase.

Salata cu peste

  • Timp de preparare: 40 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 4 bucati de peste afumat file, 1 salata verde mare, 100 g parmezan, 2 pungi cu crutoane, sare, piper, 3 galbenusuri proaspete de ou, 1 lamaie, 1 lingura mustar, 2 catei de usturoi, 250 ml ulei masline.

Mod de preparare:

Salata curatata si spalata o rupeti bucati potrivite, pe care le puneti intr-un bol. Peste salata se rade parmezanul sau cascavalul tare. Fileurile de peste le taiati in bucati mai mari si le puneti in bol peste salata.

Sosul se face din galbenusuri de ou, zeama stoarsa de la o lamaie, mustar, 150 ml ulei masline, 4-5 linguri de apa, sare si piper, care se amesteca bine pana devine omogen, cu aceasta urmand sa condimentati salata.

Crutoanele le amestecati cu usturoiul pisat, le puneti in salata si le amestecati usor. In cazul in care faceti crutoane din franzela, le taiati cubulete, cu latura de 1 cm, pe care le stropiti cu mujdei de usturoi, le puneti intr-o tava si le coaceti la cuptor, la foc mic pana se rumenesc. Puneti peste salata sosul si amestecati usor sa nu se rupa bucatile de peste, dupa care se poate servi cu placere.

Salata de peste cu mango

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 500 grame de file peste, 1 salata verde mare, 1 legatura ceapa verde, 2 mango coapte, 3 linguri de iaurt, 4 linguri de smantana, 1 lingura de mustar dulce, 1 lingurita de hrean ras, o jumatate de legatura de marar verde, o jumatate de legatura de patrunjel, 100 g unt, 1 lamaie (zeama), sare, piper.

Mod de preparare:

Fileul se marineaza cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza. Intr-o tigaie topiti untul si prajiti bine pe ambele parti pana devine auriu.

Salata se spala si se lasa la scurs, apoi se rupe in bucati mici.

Ceapa se taie rondele, iar mango se curata. Scoateti samburele si taiati fructul in bucatele. Faceti sosul amestecand intr-un bol iaurtul, smantana, mustarul, hreanul, mararul taiat marunt, asezonate cu sare si piper.

Amestecati salata cu mango, ceapa si bucatelele de peste, peste care puneti sosul de mai sus. Amestecati usor si puneti pe platou. Ornati cu bucati de file si presarati patrunjel taiat marunt.

Paste cu file de peste

  • Timp de preparare: 20 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 250 g file peste in ulei (scurs bine), 250 g paste penne (fierte), 75 g masline negre fara samburi, 75 g masline verzi fara samburi, o jumatate de ardei gras rosu, 3 oua, zeama de lamaie, ulei de masline, patrunjel verde, sare, piper.

Mod de preparare:

Fierbeti pastele in apa cu sare. Ouale se fierb tari si se decojesc. Ardeiul gras il taiati cubulete. Amestecati intr-un castron pastele fierte, maslinele taiate rondele fine, ardeiul gras taiat cubulete, patrunjelul tocat marunt, ouale taiate sferturi si o treime din fileul taiat cubulete. Peste ele puneti putin ulei de masline si asezonati cu sare si piper dupa gust.

Asezati pe platou si decorati cu felii de oua si cu restul de file de peste ramas. Decorati pastele cu frunze de patrunjel verde, apoi serviti-le.

Legume cu peste afumat

  • Timp de preparare: 20 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 400 g legume fierte (morcov, mazare), 100 g porumb fiert, 300 g peste afumat, 1 ceapa rosie medie, 2 oua fierte tari, 1 lingura stafide, 200 g smantana degresata, 1 legatura marar, 1 lingurita hrean, sare, piper.

Mod de preparare:

Morcovul fiert se taie cubulete mici si se amesteca intr-un bol cu mazarea, porumbul, ceapa taiata pestisori, 1 ou taiat cubulete si stafidele care au fost tinute in prealabil cateva minute in apa calda.

Pestele afumat il depielati, dezosati si il taiati cubulete potrivite. Stropiti cu putina zeama de lamaie.

Smantana se amesteca bine cu hreanul si mararul taiat marunt, sare si piper. Puneti dressingul de smantana peste legume, adaugati pestele si amestecati usor, ca acesta sa nu se farame.

Serviti preparatul ornat cu felii de ou si marar presarat pe deasupra.

Sos pescaresc

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 400 g maioneza, 2 bucati ceapa, 1 fir de praz, 3-4 catei de usturoi, 1 lingura ulei, 3 oua, 200 g file de peste, 1 legatura de marar, sare, piper.

Mod de preparare:

Ceapa, usturoiul si prazul se taie felii si se fierb cu sase linguri de apa, sare si ulei. Le raciti si le pasati prin sita. Maioneza se pune intr-un castron, se adauga ouale fierte taiate marunt, legumele pasate, pestele si mararul taiate marunt, sare si piper.

Amestecati lejer pana la omogenizarea compozitiei. Este un sos care poate acompania atat preparatele din peste cat si pe cele din crustacee.

Peste gratinat

  • Timp de preparare: 50 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 500 g peste, 600 g cartofi noi, 2 linguri faina, 200 ml lapte, 100 g cascaval ras, 80 g unt, 2 oua, cateva boabe de piper, 1 legatura de marar verde, sare, piper.

Mod de preparare:

Curatati, spalati si fierbeti pestele in apa cu sare si boabe de piper. Se lasa la fiert 5-10 minute. Scoateti pestele, dezosati si depielati. Lasati la racit.

Cartofii se fierb intregi si se taie rondele. Separat se topeste untul, adaugati faina amestecata cu laptele si le fierbeti pana incepe sa se ingroase. Lasati la racit. Amestecati incet galbenusurile pana se incorporeaza complet, iar la sfarsit adaugati albusurile batute spuma si piperul macinat. Se unge o tava cu putin unt, asezati pestele intercalat cu rondele de cartofi, iar ultimul strat sa fie de cartofi.

Turnati sosul preparat, presarati cascavalul ras si dati la cuptor pana se rumeneste frumos, circa 20 minute. Se asezoneaza cu marar verde si se poate servi alaturi de garnitura preferata.

Peste pane cu ceapa

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 4 bucati file de peste, 2 cepe medii, 3 oua, 150 ml bere, 4 linguri de faina, 1 lingura zahar, ulei de masline, 1 lamaie, sare, piper.

Mod de preparare:

Se spala bine pestele, se usuca in servetele de hartie, apoi se presara sare, piper si se stropeste cu zeama de lamaie.

Bateti ouale bine, adaugati berea, faina, sarea, piperul si amestecati pana obtineti un aluat de consistenta unei smantani. Separat, se curata si se taie ceapa rondele. Treceti pestele prin aluat si il prajiti pe ambele parti.

Rumeneti rondelele de ceapa in putin ulei de masline si, cand devin sticloase, presarati peste ele zahar si le mai prajiti pana se caramelizeaza. Serviti pestele pane cu ceapa caramelizata pe deasupra.

Peste in crusta de sare

  • Timp de preparare: 70 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 2 pesti (500-700 g/bucata), 1-2 kg sare de mare grunjoasa, 3 albusuri de ou, 150 g unt, 300 g cartofi noi, 300 g fasole verde, 3 lamai, 1 legatura patrunjel verde, ulei de masline, sare, piper.

Mod de preparare:

Curatati pestii fara sa indepartati solzii. Condimentati interiorul pestilor cu piper si stropiti-i cu zeama de lamaie.

Sarea de mare se amesteca cu ulei de masline (50 ml), zeama de lamaie, albusurile de ou batute bine si se omogenizeaza bine. Puneti intr-o tava un strat de sare cu albus peste care puneti pestii si acoperiti bine cu restul de sare. Puneti tava in cuptor la 200 de grade Celsius timp de 40-50 minute.

Cartofii si fasolea se fierb in apa cu sare dupa care se trag in unt. Asezonati cu sare si piper si puneti patrunjel verde pe deasupra. Pestele se scoate din cuptor, indepartati crusta de sare si pielea de pe peste. Taiati-l rondele si serviti-l alaturi de legumele cu patrunjel.

Peste cu ciuperci

  • Timp de preparare: 45 de minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 4 fileuri peste (200 g bucata), 2 cepe mici, 1 lingurita de boia dulce, 1 lingurita faina, 300 g smantana, 100 g unt, 150 ml vin, 300 g ciuperci, 100 g branza telemea, 1 lamaie, sare, piper, 200 ml supa de legume.

Mod de preparare:

Pestele se spala in jet de apa, se usuca in servetele de hartie, se sareaza si pipereaza dupa gust. Stropiti cu zeama de lamaie. Fileurile se pun intr-un vas termorezistent uns cu unt. Separat, faceti un sos din 50 g unt, faina, supa de legume si vinul.

Sotati in unt ceapa taiata marunt. Dupa ce a fiert 4 minute, adaugati smantana, ceapa sotata si boiaua. Pe fileuri puneti ciupercile taiate rondele, turnati deasupra sosul si presarati branza rasa si unt. Dati la cuptor circa 30 de minute. Serviti cald cu felii de lamaie alaturi.

File de peste cu spanac

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 400 g file de peste, 400 g spanac congelat (sau din conserva), 4-5 fire ceapa verde, 2-3 catei de usturoi, 50 g unt, 150 g cascaval, 2 lamai, 4 lipii libaneze mici, sare, piper.

Mod de preparare

Pestele se asezoneaza cu sare, piper si se stropeste cu zeama de lamaie. Spanacul daca este la conserva se scurge bine, daca este congelat il decongelati conform instructiunilor de pe pachet.

Ceapa se taie rondele fine si se caleste putin in unt impreuna cu usturoiul rondele, se adauga spanacul congelat sau conservat si se aseaza pe foc mic, amestecand din cand in cand. Sarati si piperati dupa gust.

Fileurile le prajiti in unt pe ambele parti si le scoateti pe servetele de hartie sa se absoarba excesul de grasime, dupa care le taiati fasii subtiri.

Puneti peste lipii un strat de cascaval ras, apoi un strat de compozitie cu spanac si peste ele bucatelele de peste. Rulati cu grija, infasurati in folie de aluminiu si introduceti in cuptorul preincalzit, la 200 de grade Celsius, timp de 7-10 minute. Se poate servi cald cu pasta de usturoi.

File de peste cu smantana

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 8 fileuri de peste (a 100 g fiecare), 2 lamai, 250 ml vin alb, 250 ml supa de legume, 1 ceapa, 1 ceasca de otet, 2-3 linguri faina, 300 ml smantana, o jumatate de lingurita sofran, o jumatate de lingurita zahar, sare, piper, ulei sau unt pentru prajit.

Mod de preparare:

Spalati fileurile sub jetul de apa, le uscati cu servetele de hartie, le stropiti cu zeama de lamaie, le sarati si le piperati. Apoi le prajiti in ulei sau unt, le scoateti din tigaie pe servetele de hartie sa se absoarba excesul de grasime si le tineti la cald.

Intr-o craticioara puneti la fiert vinul cu supa de legume. Cand au clocotit, adaugati ceapa intreaga si otetul si se lasa sa fiarba incet, la foc potrivit, 10 minute. Legati sosul cu faina si il treceti printr-o sita sa nu aiba cocoloase.

Adaugati smantana, puneti pe foc iute si fierbeti pana ce mai scade putin. Incorporati sofranul, piperul, sarea, zeama de lamaie si mararul verde tocat marunt. Turnati sosul peste fileurile asezate pe farfurii si garnisiti cu sferturile de lamaie. Serviti cald deliciosul preparat.

Peste la gratar

  • Timp de preparare: 30 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 4 pesti, 2 lamai, rozmarin, ulei de masline, sare, piper

Mod de preparare:

Curatati bine de solzi pestele, il eviscerati si il curatati dupa care il spalati in jet de apa. Se lasa la scurs dupa care se cresteaza pe ambele parti la intervale de 1 centimetru. Sarati si piperati dupa gust si stropiti cu zeama de lamaie.

In burta pestelui se pune cate o crenguta de rozmarin, daca aveti proaspat, sau se presara uscat. Puneti si cateva felii de lamaie decojite si ungeti pestele, cu o pensula, cu ulei de masline pe ambele parti foarte bine, sa nu se lipeasca de gratar. Se pune pe gratarul incins si se intoarce cu grija sa nu se lipeasca. Se poate servi cu un pahar de vin.

Ciorba de peste

  • Timp de preparare: 45 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 1 kg peste, 3 morcovi potriviti, 2 cepe medii, 2 cartofi potriviti, 4 rosii mari, 1 pastarnac, 1 ardei gras verde, 2-3 linguri de orez, 1 legatura leustean, 1 litru bors.

Mod de preparare:

Puneti la fiert orezul si legumele date pe razatoarea mare: morcovii, ceapa, pastarnacul. Dupa 20 minute se adauga cartofii, ardeiul gras si rosiile taiate cubulete. Dupa alte 10 minute se adauga pestele taiat in bucatele potrivite.

Condimentati cu sare si puneti borsul lasand la foc pana se fierbe bine si pestele. La sfarsit se adauga leusteanul verde taiat marunt.

Sufleu de peste

  • Timp de preparare: 50 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 300 g peste, 50 g unt, 2 linguri faina, 4-5 linguri lapte, 1 ou, felii de lamaie, sare.

Mod de preparare:

Se spala pestele, se curata de pielite si de oase si se taie in bucati mici. Din unt, faina si lapte se prepara, prin fierbere, un sos alb. Amestecati sosul (racit in prealabil), cu galbenusul, sarea, zeama de lamaie, pestele si albusul batut spuma. Puneti compozitia intr-o forma unsa cu putin unt si introduceti la cuptor la bainmarin, 40 minute. Se savureaza ornat cu felii de lamaie.

Tarta cu peste

  • Timp de preparare: 40 minute
  • Complexitate: medie
  • Ingrediente: 200 g pesti mici, 1 foaie de aluat foietaj, 150 g masline negre rondele, 2-3 linguri pasta de tomate, 2 ardei grasi, 2 cepe medii, 2-3 catei de usturoi, ulei de masline, busuioc verde, patrunjel verde, sare, piper.

Mod de preparare:

Taiati ceapa si usturoiul marunt si le caliti in ulei de masline, dupa care stingeti cu pasta de tomate dizolvata in putina apa calda. Se lasa pe foc sa se inabuse bine si apoi se amesteca maslinele rondele, ardeii grasi taiati fasii subtiri si pestele taiat bucati potrivite. Adaugati patrunjelul verde, busuioc maruntit bine, sare, piper.

Se aseaza aluatul intr-o forma de tarta unsa cu ulei si se inteapa din loc in loc cu furculita. Peste aluat adaugati amestecul de legume si introduceti in cuptorul preincalzit circa 30 minute. Spre final se adauga si restul de masline si peste, pastrate pentru decor.

Tartine cu peste

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Complexitate: mica
  • Ingrediente: 100 g file afumat din peste, 4 catei usturoi, 8-10 rosii cherry coapte, o jumatate legatura marar, ulei de masline, felii de paine din bagheta

Mod de preparare:

Feliile de paine se prajesc si apoi se freaca bine cu usturoi. Rosiile se decojesc si se inlatura semintele, dupa care se taie marunt si se amesteca intr-un bol cu mararul taiat fin. Lasati cateva minute sa se scurga rosiile din zeama.

Puneti pe feliile de paine rosiile taiate marunt si deasupra bucatelele de file afumat din peste. Stropiti cu ulei de masline si presarati piper proaspat deasupra. Savurati delicioasele tartine cu sampanie frapata.

Sfaturi pentru pregatirea pestelui in vederea prepararii

Mirosul de mal al pestelui dispare daca este tinut in apa cu otet sau in saramura cu 1 ora inainte de preparare. Se pun doua linguri de otet la 1 litru de apa. La prepararea icrelor este indicat sa se foloseasca apa minerala sau sifon rece pentru ca icrele sa devina mult mai cremoase si gustoase.

Pestele congelat poate avea aspectul si gustul pestelui proaspat daca se inmoaie in lapte.

Pestele se pastreaza foarte bine timp de cateva ore daca se inveleste intr-un prosop imbibat cu otet.

Sfaturi pentru prepararea pestelui

La aburirea sau fierberea inabusita a pestelui, intre vas si capac se poate pune un servet ud, care retine o buna parte din mirosul degajat in urma fierberii.

Carnea devine mai aromata, mai frageda si mai gustoasa daca, dupa ce a fost curatat si spalat in apa rece, pestele este stropit cu zeama de lamaie.

Cand se prepara peste prajit, este bine ca impanarea cu faina, malai sau pesmet sa se faca cu putin timp inainte de punerea lui in vasul cu grasime. In felul acesta, pestele capata un gust mai placut si devine mai crocant.

Procesul de fierbere al pestelui nu trebuie sa fie indelungat, deoarece acestuia i se denatureaza atat gustul cat si valoarea nutritiva.

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu