Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Consumul de peste este recomandat tuturor grupelor de varsta, tinand cont de faptul ca pestele este un aliment usor digerabil, cu o valoare nutritiva superioara. Pestele este o sursa importanta de elemente minerale precum calciu, fosfor, magneziu, seleniu, fier, zinc, iod si fluor. Vitaminele din peste sunt reprezentate in special de vitaminele A si D.
Pestele cu carnea alba este un peste slab, sarac in grasimi, recomandat in dietele de slabire. In cazul pestelui gras, procentul crescut de grasimi polinesaturate (acizi grasi omega 3), precum si cantitatea redusa de colesterol, fac din acesta o alegere sanatoasa.
Beneficii pentru femile insarcinate
Acizii grasi omega 3 sunt cei mai importanti acizi grasi din creier si retina.
Incepand cu trimestrul trei al sarcinii si pana la varsta de 5 ani, are loc dezvoltarea sistemului nervos. Deoarece acizii grasi omega 3 nu pot fi sintetizati in organism, este foarte important aportul lor in perioada sarcinii si formarea depozitelor fetale in trimestrul trei al sarcinii.
Acizii grasi omega 3 sunt importanti pentru maturizarea creierului, in special datorita efectului lor asupra membranelor neuronale, cat si reglarii neurotransmiterii.
O serie de studii au aratat ca la varsta de 4 ani, copiii din mame care au primit suplimente cu omega 3 din ulei de peste aveau un IQ mai bun decat copiii mamelor ce nu au primit acizi grasi omega 3.
Dezvoltarea cognitiva este mai buna in cazul copiiilor ale caror mame au consumat peste in timpul sarcinii, comparativ cu copiii nascuti de la mame ce nu au consumat peste.
Beneficiile consumului de peste si sanatatea inimii
Prin continutul de acizi grasi imega 3, consumul de peste contribuie la prevenirea dislipidemiei si a bolilor cardiovasculare.
Acizii omega 3 contribuie la normalizarea nivelului grasimilor in sange. Astfel, sunt prevenite bolile cardiovasculare precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
In cazul bolilor cardiovasculare, acizii grasi omega 3 actioneaza prin prevenirea tulburarilor de ritm, precum si prin reducerea agregarii trombocitelor, reducerea tensiunii arteriale, stabilizarea placilor de aterom si afectul antioxidant.
Beneficiile consumului de peste si bolile neurologice
Numeroase studii epidemiologice sprijina legatura intre consumul de peste si riscul scazut de depresie. De asemenea, studii la nivelul populatiei generale au aratat o rata scazuta a depresiei si tendintei de suicid, la persoanele care consumau frecvent peste.
Aportul de peste bogat in omega 3 reduce riscul de dementa (Alzheimer), insa acest efect protectiv se poate datora si altor nutrienti prezenti in carnea pestelui (vitamine, elemente minerale, aminoacizi esentiali).
Persoanele care consuma frecvent peste, au un aport mai redus din alte tipuri de grasimi, in special cele saturate.
Beneficiile consumului de peste in relatia cu inflamatia si cancerul
Acizii grasi omega 3 din peste si fructe de mare reduc procesul inflamator si, in felul acesta, reduc durerea si distrugerea carilajelor articulare in poliartrita reumatoida. Inflamatia este un proces implicat in numeroase boli (boli autoimune, astm, obeztate, diabet zaharat, cancer etc.).
Prin efectul antiinflamator, acizii grasi omega 3 previn sau trateaza casexia din cancer. De asemenea, reduc toxicitatea ubstantelor chimioterapice utilizate in tratamentul cancerului.
Citeste si: Preparate din peste: retete delicoase pentru orice ocazie
Recomandari de consum
Cercetarile efectuate arata ca pentru a beneficia de efectul protector in aparitia bolilor cardiovasculare, adultii ar trebui sa consume saptamanal cel putin 2 portii de peste (2×100 g).
De asemenea, pentru o buna dezvoltare a sistemului nervos si a retinei fatului, femeile gravide ar trebui sa consume saptamanal 2-3 portii de peste (2-3x 100 g), in special peste gras.
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu