Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
In ultima perioada am incercat diverse retete de vin fiert care mi-au incantat simturile si pe care sunt nerabdatoare sa le impartasesc cu voi.
Retetele de vin fiert pe care vi le propun in randurile care urmeaza sunt doar niste sugestii, voi puteti decide ce combinatii de mirodenii puteti face pentru ca vinul fiert sa aiba un gust deosebit.
Prima reteta pe care v-o propun este simplu de preparat si ii poate surprinde pe cei apropiati cand aveti o lipsa de inspiratie intr-o duminica dupa-amiaza, de exemplu.
Reteta de vin fiert cu scortisoara si anason
Ingrediente necesare:
- -1/2 sticla de vin rosu
- -1 rulou de scortisoara
- -2 bucati de anason stelat
- -2 cuisoare
- -1 portocala feliata
- -1 lamaie feliata
- -50 grame zahar brun
Mod de preparare:
Puneti toate ingredientele intr-un vas si incalziti-le la foc mic timp de 6-8 minute, fara a le fierbe, conform retetei prezentate pe BBC.
Alternativ, puteti pune ingredientele pe un foc mic, gatindu-le timp de o ora-o ora si jumatate.
Dupa gatirea acestora, turnati vinul astfel preparat in recipiente rezistenta la caldura.
Reteta italiana de preparare a vinului fiert – Vin Brûlé
Ingrediente:
- -1/3 cana de zahar sau miere
- -2 linguri coaja de portocala
- -4 linguri suc de portocala (aveti grija sa evitati pelicula alba pentru nu amara preparatul)
- -1lingura zeama de lamaie (zeama de la o lamaie folosind procedeul descris mai sus)
- -2 rulouri de scortisoara
- -2 cuisoare intregi
- -nucsoara proaspat rasa
- -1 sticla de vin rosu
- -ghimbir proaspat si curatat in prealabil
- -1 stea intreaga de anason
- -1/2 pastaie de vanilie
- -10 fructe de padure intregi
- -5 boabe intregi de piper negru
- -1-2 frunze de dafin
Mod de preparare:
Intr-o oala grea, nereactiva amestecati zaharul sau mierea, coaja de citrice, sucul de portocale si condimentele.
Amestecul astfel obtinut se incalzeste la foc mediu-mare 4-5 minute pana cand mierea sau zaharul se dizolva transformandu-se intr-un sirop aromat. Din acest moment focul se reduce la minim si se adauga vinul. care se va lasa aprox. 15 minute impreuna cu amestecul obtinut anterior pentru a-i prelua aromele. Vinul nu trebuie lasat sa fiarba pentru nu i se altera aromele.
La final, lichidul aromat se va turna printr-o sita in recipiente termorezistente. Optional, recipientele se pot impodobi cu felii de portocala sau betisoarede scortisoara.
Reteta poloneza de vin fiert – Grzaniec Galicyjski
Ingrediente:
- -1 litru de vin rosu sec
- -1/2 cana de zahar
- -5 cuisoare 9 partial zdrobite)
- -1 rulou de scortisoara
- -1 frunza de dafin (crapata pe jumatate)
Mod de preparare
Adunati ingredientele. Intr-un vas incapator combinati vinul rosu cu zaharul, cuisoarele. scortisoara si frunza de dafin. Incalziti amestecul pana se dizolva zaharul si indepartati-l de pe foc imediat ce da semne ca incepe sa fiarba.
Se strecoara ssi se toarna in cani termorezistente.
Reteta frantuzeasca de vin fiert – Vin Chaud
Ingrediente necesare:
- -1 felie portocala
- -1 sticla de 750 ml vin rosu
- -5 cuisoare intregi
- -4 rulouri de scortisoara
- -2 pastai de cardamon
- -8 linguri de coniac
Mod de preparare
Cu un cutit ascutit sau cu un cojitor de legume, se taie sau curata o fasie de coaja de portocala, indeptartand cu grija pelicula alba care, lasata, va amari vinul. Portocala se pune deoparte pentru o utilizare ulterioara.
Combinati vinul, zaharul, cuisoarele, betisoarele de scortisoara, cardamonul si coaja de portocala curatata intr-un vas incapator la foc mic.
Incalziti amestecul la foc mic pentru a dizolva zaharul. Nu lasati vinul sa dea in clocot deoarece aromele vor fi alterate.
Vinul va ajunge la temperatura sa optima in momentul in care zaharul s-a dizolvat si aburul devine dens atunci cand lingura de amestecare se scoate din vas.
Mentineti vinul la aceasta temperatura pentru aputea sa preia toate aromele condimentelor si sa ii dea aroma speciala pe care o iubim atat de mult.
Strecurati vinul printr-o sita cu ochiuri mici intr-un vas curat. Condimentele ramase se arunca.
Acoperiti tigaia si lasati vinul sa stea 5-10 minute inainte de servire.
Adaugati 1-2 lingurite de coniac la 4 cani individuale incalzite.
Retete de vin fiert: Bischopswijn, stilul olandez de a savura vinul
Ingrediente:
- -1/2 sticla de vin rosu (ex. Cabernet Sauvignon)
- -2 portocale
- -1 lamaie
- -aprox. 15 cuisoare
- -4 rulouri de scortisoara
- -1/2 cana de zahar

Mod de preparare
Decanteaza vinul intr-o oala mare de supa cu fund gros. Adaugati in vin portocalele, lamaia, cuisoarele si scortisoara.
Amestecul se incalzeste la foc foarte mic timp de 3 ore, avand grija ca vinul sa nu dea in fiert, conform instructiunilor de aici.
La final adaugati zaharul si asigurati-va ca se dizolva complet.
Indepartati condimentele si serviti-l in recipiente termorezistente.
Te invitam sa citesti si: Preparate din peste: retete delicoase pentru orice ocazie
Cat zahar se pune la vinul fiert
Cantitatea de zahar care se pune la vinul fiert difera in functie de gusturi si de reteta pe care o urmezi, insa la o cantitate de 750 ml de vin se pune aproximativ ½ cana de zahar.
Cat alcool are vinul fiert
Concentratia de alcool al vinului fiert scade pe durata prepararii acestuia.
Cat timp fierbe vinul
In toate retetele pe care vi le-am prezentat anterior, vinul nu trebuie lasat sa dea in clocot deoarece daca ajunge in acest punct, acesta isi pierde aromele.
Condimente vin fiert
In cele mai multe retete de vin fiert, condimentele care se utilizeaza frecvent sunt: cuisoarele, scortisoara, anasonul, lamaia, portocalele, insa imaginatia fiecaruia dintre voi poate crea mixul de condimente care sa-i ofere vinului un gust desavarsit.
Te intereseaza mai multe retete sau idei despre domeniul gastronomic? Te invitam sa descoperi mai multe articole aici.
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu