Temperatura optima in casa
Tips & Tricks

Temperatura optima in casa pentru a te simti cu adevarat confortabil

Temperatura optima in casa te ajuta sa ai un sistem imunitar bun, sa te bucuri de confort in locuinta ta, insa, de asemenea, si sa economisesti financiar.

Probabil ai experimentat numeroase nopti in care te trezeai pur si simplu transpirat si aveai senzatia ca nu poti respira. Sau ai observat, mai ales iarna, ca locuinta se raceste imediat ce deschizi larg ferestrele pentru a aerisi. Despre toate aceste lucruri vom discuta in articolul de fata.

Trebuie retinut, inca de la inceput, ca temperatura ideala in casa iarna sau vara ne ajuta nu doar sa ne simtim confortabil, ci si sa ramanem sanatosi (slabirea sistemului imunitar, bronsite – pot fi doar cateva dintre probleme). O variatie mare de temperatura, asociata deseori cu umiditate mare, poate provoca diverse afectiuni de sanatate.

Cuprins:

Importanta unei temperaturi optime in casa
Temperatura optima in casa iarna
Temperaturile ideale in functie de camera
Temperatura optima pentru somn
Temperatura optima in casa pentru bebelusi

Importanta unei temperaturi optime in casa

Suntem cu totii diferiti, acest lucru este cat se poate de adevarat, de aceea fiecare dintre noi vom resimti anumite temperaturi ca fiind prea mari sau prea mici.

Daca suntem mai frigurosi de fel vom simti cu siguranta nevoia de a ridica gradele intr-o incapere. Doar ca o temperatura prea ridicata in casa nu ne va ajuta sa ne concentram si chiar vom simti o stare de somnolenta.

Temperatura in camera
Temperatura in camera

Pe de alta parte, o temperatura mai mica va contine inevitabil si un grad mai mare de umezeala. Acest lucru va face ca peretii sa aiba de suferit si chiar sa permita formarea mucegaiului. Ceea ce va insemna probleme de sanatate.

De aceea, temperatura ideala intr-o casa este una medie. In capitolul urmator vom vedea care este de fapt aceasta.

Temperatura optima in casa iarna

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o temperatura optima pentru o persoana bine imbracata in jurul valorii de 18-19 grade Celsius. Specialistii sustin de asemenea ca exista un risc crescut al afectiunilor respiratorii, daca o persoana sta mult timp intr-un mediu ambient cu temperaturi de 12-16 grade Celsius.

Acum, daca vorbim de temperatura normala intr-o casa in sezonul rece, aceasta ar fi undeva intre 22-24 de grade Celsius. Fireste, fiecare persoana va resimti usor diferit aceasta temperatura, in sensul ca pentru unii oameni va fi necesara o temperatura putin mai mare pentru a nu se simti infrigurati.

Un factor important in stabilirea temperaturii ideale intr-o locuinta il constituie si amplasamentul casei. Astfel, un imobil situat la un etaj superior va avea nevoie de mai putina caldura. In schimb, unul situat la parter sau care are in componenta si un subsol va avea nevoie de o temperatura ambientala ceva mai mare.

Pe timpul verii, temperatura ideala in camere este ceva mai mica, de circa 20 de grade Celsius.

Temperaturile ideale in functie de camera in care va aflati

Vom incepe cu sufrageria, deoarece este un loc in care ne petrecem macar cateva ore din zi si in care stam de obicei in haine de casa. O temperatura ideala in living se situeaza in jurul valorii de 20 de grade.

Pentru dormitor, temperatura ideala ar trebui sa fie chiar mai mica decat in sufragerie. Specialistii recomanda ca temperatura optima din dormitor sa fie de circa 18-20 de grade Celsius.

De ce ai nevoie de o temperatura mai mica in camera in care dormi? Din simplul motiv ca organismul nostru va avea de suferit daca temperatura este prea mare sau prea mica.

Temperatura ideala in dormitor
Temperatura ideala in dormitor

Calitatea somnului va avea cel mai mult de suferit din cauza unei calduri prea mari din dormitor. Creierul va incerca sa pastreze corpul la o temperatura optima, iar acest efort va fi tot mai mare daca temperatura nu este una corecta. De aceea, ne putem trezi si obositi dupa somn.

Temperatura ideala in baie va fi cu siguranta ceva mai mare decat in celelalte camere. In medie, temperatura de aici poate fi in jur de 22-24 de grade Celsius.

In alte incaperi ale locuintei noastre putem avea temperaturi precum: in hol (15-18 grade Celsius); in bucatarie (20 grade Celsius), intr-o biblioteca (20-21 grade Celsius).

Temperatura optima pentru somn

Multi oameni se trezesc indispusi sau chiar obositi dupa un somn de 8-9 ore. O cauza importanta pentru acest efect il reprezinta tocmai temperatura pe care o stabilim in camera, inainte de culcare.

De cele mai multe ori ne gandim ca o temperatura inalta ne va asigura confortul, insa in realitate situatia ideala este tocmai inversa.

Corpul uman, al unui adult, are nevoie de o temperatura in camera de circa de 18-19 grade Celsius. Pentru copii ideal ar fi 21-22 grade Celsius. Iar temperatura in camera bebelusului noaptea nu ar trebui sa fie mai mica de 21 grade Celsius, dar nici sa depaseasca 24 de grade Celsius.

Creierul da semnal corpului, noaptea, sa-si reduca temperatura pentru a initia somnul. Daca in camera temperatura este prea ridicata, organismul nu va putea sa creeze o diferenta prea mare intre mediul ambient si temperatura corpului. In acest ultim caz, somnul va fi mai degraba greoi si chiar agitat.

Temperatura optima in casa pentru bebelusi

Temperatura optima in casa pentru bebelusi
Temperatura optima in casa pentru bebelusi

Bebelusii, mai ales in primele saptamani din viata, vor avea nevoie de mai multa atentie. Astfel, in camera nou-nascutului temperatura optima ar trebui sa fie de 21-24 de grade Celsius. Dupa 1-2 luni, aceasta poate sa fie diminuata la 19-21 de grade Celsius, conform medicilor.

In cazul bebelusilor si nivelul umiditatii este important. In camera lor umiditatea nu ar trebui sa depaseasca nivelul de 60-65%.

Te invitam sa citesti si: Cele mai savuroase 5 retete de vin fiert din Europa

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu