Montarea masinii de spalat rufe
Tips & Tricks

Instalarea masinii de spalat rufe: evita cele mai frecvente greseli

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Instalarea masinii de spalat rufe este relativ simpla, insa daca nu este facuta corespunzator, ea poate cauza diferite probleme si chiar o uzura prematura a electrocasnicului in sine. Mai mult decat atat, o montare defectuasa a masinii de spalat poate produce si un disconfort celor din jur.

In acest articol va oferim cele mai importante sfaturi atunci cand doriti sa instalati o masina de spalat rufe – de la cerintele referitoare la locul de instalare, pana la instalarea furtunului de scurgere. Bineinteles, puteti apela intodeauna la un instalator specializat pentru a va ajuta.

Cerinte referitoare la locul de instalare

Asigurati-va ca priza pentru masina de spalat se afla in apropiere si nu sunteti obligat sa utilizati prelungitoare sau alte adaptoare.

Instalati aparatul pe o suprafata dura. Asigurati-va ca circulatia aerului in jurul aparatului nu este impiedicata de presuri, covoare etc. Nu incercati sa corectati denivelarile podelei cu bucati de lemn, carton sau materiale similare sub masina de spalat.

Daca este imposibila evitarea asezarii aparatului langa un aragaz sau un cuptor cu carbune, intre cele doua aparate trebuie sa fie introdusa o izolatie (85×60 cm) acoperita cu folie de aluminiu pe partea aragazului sau cuptorului.

Nu instalati aparatul in camere care ar putea ajunge la temperatura de inghet. Furtunurile inghetate pot exploada sub presiune.

Avand aparatul instalat, ajustati toate cele patru suporturi utilizand cheia pentru suruburi de fixare in timpul transportului furnizata pentru a va asigura ca aparatul este stabil si lasati 5 mm intre partea superioara a aparatului si partea inferioara a oricarui obiect suspendat.

Conexiunea electrica

Deconectati intodeauna aparatul si opriti alimentarea cu apa dupa utilizare. Aparatul trebuie sa fie pozitionat astfel incat accesul la priza sa fie usor, in caz de urgente etc.

Reperatiile aparatului trebuie facute doar de catre personalul specializat. Pentru orice fel de reparatii deconectati aparatul de la curent.

Instalarea masinii de spalat
Instalarea masinii de spalat

Despachetarea masinii de spalat si indepartarea bolturilor de fixare pentru transport

Montarea masinii de spalat rufe va fi bine realizata daca acordam atentie bolturilor de fixare. Nedesfacerea lor va face ca masina sa produca zgomote si trepidatii puternice.

Ridicati aparatul de pe baza de polistiren.

Dupa indepartarea cutiei de carton si a materialului de transport, ridicati aparatul de pe baza de polistiren. Asigurati-va ca suportul cuvei se desprinde odata cu baza si nu este lipit de partea inferioara a aparatului.

Daca trebuie sa asezati aparatul pe jos pentru a elimina baza de carton, trebuie sa protejati intodeauna partea laterala a aparatului si sa-l asezati cu atentie pe o parte. Nu asezati aparatul pe spate sau pe partea frontala.

Incepand cu cele doua bolturi de fixare pentru transport din partea de jos, utilizati cheia pentru piulite inclusa pentru a slabi complet toate bolturile de fixare pentru transport, rotindu-le spre stanga. Indepartati seturile de bolturi prin scuturarea usoara si trageti in acelasi timp.

Montati apoi capacele pentru orificii, incluse in pachetul de accesorii sau atasate in spate.

Daca aveti nevoie sa retransportati masina trebuie sa fixati din nou seturile de bolturi pentru transport.

De ce trepideaza maaina de spalat?

Neindepartarea bolturilor de fixare pentru transport poate cauza vibratii severe si zgomot puternic, ceea ce poate duce la deteriorarea permanenta a masinii de spalat.

Cablul este securizat pe spatele masinii de spalat cu un bolt de fixare pentru transport, pentru a preveni operarea cat timp bolturile de fixare pentru transport sunt montate.

Utilizarea folilor anti-alunecare – pas optional

Daca instalati aparatul pe o suprafata alunecoasa, acesta s-ar putea deplasa din cauza vibratiei excesive. Nivelarea incorecta ar putea cauza defectarea, din cauza zgomotului si a vibratiei. Daca se intampla acest lucru, asezati folie anti-alunecare sub suportul de stabilizare si ajustati nivelul.

Curatati podeaua pentru a aseza folie anti-alunecare. Utilizati o laveta uscata pentru a indeparta si curata obiectele straine si umezeala. Daca raman urme de umezeala, folia anti-alunecare ar putea aluneca.

Ajustati nivelul dupa ce ati asezat aparatul in zona de instalare.

Asezati partea adeziva a foilor anti-alunecare pe podea. Este mai eficient sa asezati folie anti-alunecare sub suporturile frontale. Daca este dificila asezarea presurilor sub suporturile frontale, asezati-le sub suporturile posterioare.

Asigurati-va ca aparatul este in pozitie orizontala. Impingeti sau scuturati usor marginile superioare ale aparatului pentru a va asigura ca acesta nu se leagana. Daca aparatul se leagana, asezati-l din nou in pozitie orizontala.

Podelele din lemn (podele suspendate)

Instalarea masinii de spalat rufe pe podelele de lemn trebuie facuta cu atentie, deoarece acest tip de podele sunt in imd special supuse vibratiei.

Pentru a evita vibratiile, va recomandam sa asezati cate un capac din cauciuc cu grosimea de 15 mm la fiecare suport al aparatului, securizat cu suruburi de cel putin doua grinzi din podea. Daca este posibil, instalati aparatul intr-unul din colturile incaperii, unde podeaua este mai stabila. Reglati capacele de cauciuc pentru a reduce vibratia.

Asezarea corecta si nivelarea masinii de spalat va asigura operare indelungata, obisnuita si de incredere. Masina de spalat trebuie sa fie 100% orizontala si sa stea in pozitie ferma. Aceasta nu trebuie sa se balanseze din cauza incarcaturii.

Cum montezi masina de spalat
Cum montezi masina de spalat

Suprafata de instalare trebuie sa fie curata, fara ceara sau alte lacuri pentru podele.

Stabilizarea aparatului

Daca podeaua este neuniforma, rasuciti suporturile ajustabile asa cum este necesar. Asigurati-va ca toate suporturile sunt stabile si asezate pe podea, apoi verificati ca aparatul sa fie nivelat perfect. Utilizati un poloboc. Odata ce aparatul este stabilizat, strangeti piulitele de blocare catre baza aparatului. Toate piulitele trebuie stranse.

Cand apasati pe diagonala marginile partii de sus a aparatului, acesta nu trebuie sa se miste in sus si in jos. Tipul de podea din lemn sau suspendata ar putea contribui la vibrarea excesiva si la dezechilibrare. Daca masina de spalat este instalata pe o platforma ridicata, aceasta trebuie fixata in siguranta, pentru a elimina riscul de cadere.

Instalarea masinii de spalat: Conectarea furtunului de alimentare cu apa

Nu rasuciti si nu infasurati atunci cand conectati furtunul de alimentare la supapa. Daca presiunea apei este mai mare de 1,0 MPa, trebuie instalat un dispozitiv de eliberare a presiunii.

Verificati periodic starea furtunului si inlocuiti-l daca este necesar.

Verificarea garniturii de cauciuc a furtunului de alimentare cu apa

Impreuna cu furtunurile de admisie pentru apa sunt furnizate doua garnituri de cauciuc. Acestea sunt utilizate pentru prevenirea scurgerilor de apa. Asigurati-va ca racordul la robinete este suficient de strans.

In cele mai multe cazuri, conectarea la robinet se va face prin filet. Asigurati-va inainte sa infiletati ca ati pus drept furtunul si ca pica pefilet corect. Insurubati conectorul pentru furtun la robinetul pentru alimentarea cu apa.

Conectarea furtunului la aparat

Conectati conducta de apa calda la alimentarea cu apa calda de pe masina de spalat. Conectati conducta de apa rece la alimentarea cu apa rece de pe spatele masinii de spalat.

Dupa finalizarea conexiunii, daca apa se scurge din furtun, repetati aceiasi pasi. Utilizati cel mai conventional tip de robinet pentru alimentarea cu apa – aceasta este recomandarea pentru instalarea masinii de spalat rufe.

Instalarea furtunului de scurgere

Furtunul de scurgere ar trebui sa nu fie asezat la mai mult de 100 cm deasupra podelei. Apa din aparat ar putea sa nu se scurga sau ar putea sa se scurga prea incet.

Daca furtunul de scurgere e prea lung, nu-l introduceti fortat inapoi in aparat. Lucrul acesta va provoca un zgomot anormal.

La instalarea furtunului de scurgere in chiuveta, securizati-l cu o garnitura. Securizarea corecta a furtunului de scurgere va proteja podeaua de deteriorarea cauzata de scurgerea apei.

Citeste si: Pete de rugina pe haine: 7 trucuri sa le scoti simplu si efient

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu