Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Toxiinfectia alimentara este o grupa de boala cu numeroase cauze insa cu manifestari apropiate, ce rezulta dupa ingestia de alimente. Pot exista doua situatii: alimentele sunt salubre, igienice, insa persoana care le-a consumat prezinta o intoleranta (se intampla in special pentru lapte, miere etc.); a doua situatia presupune ca toxiinfectia alimentara sa fie cauzata de prezenta unui germen in aliment.
In acest articol dorim sa prezentam alimentele care provoaca, statistic, cele mai multe toxiinfectii alimentare.
Cel mai ridicat potential de imbolnavire il are carnea de pasare si carnea de porc (in special carnea tocata). Cu privire la carnea netocata si tocata sunt necesare cateva precizari: microbii, care se afla pe suprafata unei bucati de carne, patrund in carne dupa 24 ore cam pana la 1 cm adancime, in timp ce la carnea tocata, in acelasi interval de timp, numarul microbilor este de milioane de ori mai mare, din cauza zdrobirii fibrelor musculare si a amestecarii lor.
Se pot produce toxiinfectii si prin produsele de mezelarie: toba, carnati, limba afumata, piftii, pateu de ficat. Sunt semnalate toxiinfectii alimentare su dupa consumul de peste afumat.
Ouale, impreuna cu toate preparatele din oua, au constituit de foarte multe ori cauza izbucnirilor de toxiinfectii alimentare. Alimentele care contin oua in stare cruda sau care au suferit o prelucrare termica sumara, cum sunt maionezele, cremele, inghetatele, au fost cel mai adesea incriminate.
Ouale de rata sunt cele mai multe ori infectate cu Salmonella.
In procent destul de ridicat s-a dovedit a fi transmitator de Salmonele la om praful de oua. Ouale conservate prin congelare de asemenea au un grad de risc.
Cum este posibila infectarea alimentelor
Principala sursa de infectie care conduce la aceste toxiinfectii alimentare o constituie animalele, apoi, in al doilea rand, omul.
Pasarile constituie cea mai apropiata sursa de infectii atat prin raspandirea larga a salmonelelor aviare si numarul mare de tipuri de Salmonella pe care le pot gazdui, cat si prin produsele de la ele: carne, oua. La ouale vechi bacteriile patrund prin coaja in albus si mai departe ele ajung in galbenus.
O sursa tot atat de insemnata ca si pasarile o constitue porcii fie ei aparent sanatosi sau bolnavi, de la care s-au izolat salmonele in diferite proportii.
Bovinele constituie o sursa mai putin importanta, iar numarul tipurilor de Salmonella izolate de la aceste animale este destul de redus.
Carnurile murdarite cu continut intestinal, pot contamina mijloacele de transport, apoi mesele de lucru, ustensile precum si vasele in care se pune carnea.
Laptele provenit de la animale cuinfectii ale ugerului poate produce adesea accidente celor care il consuma.
Cateva sfaturi pentru a preveni toxiinfectiile alimentare
Pentru a evita multiplicarea germenilor, carnea trebuie pastrata totdeauna la temperaturi scazute, la maxim 4 grade Celsius.
Nu este indicat ca ouale sa se pastreze in conditii de umiditate crescuta. S-a constatat ca in conditii favorabile de temperatura si umiditate bacteriile pot patrunde usor prin coaja oului.
Pentru a inactiva virusul Salmonelei este indicat sa fierbem ouale timp de 11 minute, temperatura pentru ouale de gaina fiind de 55-72 de grade Celsius.
Se va evita spargerea oualor murdare inainte de a fi spalate si chiar dezinfectate.
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu