Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Plosnite de pat – acestea sunt printre cele mai daunatoare insecte pe care le poti avea intr-o casa. Din fericire, ele nu transmit o boala, desi muscatura lor se poate infecta. Riscul cel mai mare reprezentat de plosnite este capacitatea lor uluitoare de a se reproduce, infestandu-ti nu doar salteaua de pat, ci si mobilierul. Nu putine au fost persoanele care au fost nevoite sa arunce piese intregi de mobila din cauza acestor insecte.
In acest articol vom discuta despre ce sunt aceste plosnite de saltea, cum apar ele, cum le putem aduce in casa si vom vedea ulterior care sunt cele mai eficiente metode de combatere a lor.
Ce sunt plosnitele de pat?
Daca nu stiti cum arata aceste insecte ar trebui sa va considerati fericit 🙂 Ele sunt niste insecte mici, din clasa Cimex lectularius, de dimensiunea unui sambure de mar (5-7 milimetri), fara aripi (nu zboara asadar), ce se hranesc doar cu sange. De aceea, locul lor preferat este la saltea, fiindca pot intepa persoanele care dorm, iar ulterior isi pot plasa ouale sub asternut, intr-o zona calda.
Daca le veti cauta in timpul zilei, s-ar putea sa fie mai greu sa le identificati, deoarece se vor ascunde atunci cand este lumina. Noaptea, in schimb, ele isi cauta hrana, adica pot intepa omul, cat si unele animale precum pisicile, cainii, pasari.
Corpurile lor sunt plate, de forma ovala, iar culoarea este maronie. Deoarece sunt asa turtite, pot incapa cu usurinta in spatii foarte inguste.
Plosnitele tinere femele sunt mai mici si pot aparea drept translucide sau de culoare galbuie, asta daca nu s-au hranit recent. Din acest motiv uneori sunt greu de reperat. In ceea ce priveste ouale de plosnite ele sunt mici si albe. Plosnitele femele au capacitatea sa depuna sute de oua, de marimea unui fir de praf, pe parcursul vietii lor. Intr-un an apar cam 3-4 generatii. Dezvoltarea oului dureaza aproximativ o luna, iar durata de viata a acestei insecte de pat este de 10-11 luni.
De unde exista riscul cel mai mare sa luam plosnite de pat?
Plosnitele se pot ascunde in foarte multe locuri, dar cele mai frecvente sunt:
- apartamente sau camere de hoteluri;
- camere de camin;
- nave de croaziera;
- autobuze, trenuri, mai ales daca scaunele sunt imbracate in materiale textile;
- perdele, draperii, mai ales daca sunt aproape de pat;
- asternuturi, saltea, mobilierul din jurul patului;
- in zona plintei;
- sub covoarele sau mocheta de la pat;
Poti crede ca prezenta plosnitelor de pat este mai accentuata in unele tari mai sarace sa le spunem, dar adevarul este ca acest aspect nu are legatura cu invazia lor. Poti gasi asadar aceste insecte oriunde, si intr-un hotel luxos (chiar daca sunt foarte mici sansele), cat si intr-unul mai ieftin, in orice colt al lumii.
De ce apar plosnitele?
Este foarte usor sa aduci 1-2 plosnite dintr-o calatorie de exemplu, iar acestea sa se inmulteasca apoi in casa ta.
Este indicat sa faci o igienizare temeinica a bagajului si a lucrurilor din el atunci cand revii dintr-o calatorie. De asemenea, si a hainelor pe care le porti si ai calatorit in avion, tren etc.
Semne ca ai o invazie de plosnite
Plosnitele supravietuiesc si cateva luni, chiar daca nu se hranesc cu sange. Primele semne s-ar putea sa le ai chiar pe piele: o muscatura sau un grup de muscaturi ale acestor insecte care devin rosii si care, la anumite persoane, pot da si reactii alergice. Exista mai multe medicamente care pot trata mancarimile sau chiar inflamatia cauzata de atacul unei plosnite. Totusi, pentru siguranta dumneavoastra, este bine sa consultati un medic.
Daca in timpul curateniei sau cand schimbati asternutul observati pe diverse suprafete textile mici pete maronii sau rosiatice – inchise, ele pot fi excremente ale plosnitelor. Iata un alt semn ca aveti in casa aceste insecte.
Mai puteti observa si pielea naparlita a plosnitelor, ca un prim semn de infestare.
Cum sa verifici daca ai plosnite in casa
Daca banuiti ca aveti plosnite, ar trebui sa inspectati prima data salteaua, asternuturile si patul in sine. Acordati o mare atentie la crapaturi ale materialului textil, la imbinari, deoarece aceste insecte tind sa se ascunda aici. De asemenea, verificati cusaturile, etichetele si lemnul patului pentru posibile urme de plosnite.
Nu uitati nici tablia patului si orice loc ascuns care ar putea adaposti aceste insecte. Iata cele mai frecvente locuri in care se pot ascunde plosnitele:
- in cusaturile de la perne sau de la fetele de perna;
- in draperii
- in imbinarile sertarelor – mobilier de pat;
- in prize sau aparate electrice;
- in asternut;
- sub mocheta de langa plinte;
- in bagaje, cutii;
- pe tablii, in spatele tabliilor tapitate.
Exista si caini dresati special care pot identifica unde se ascund plosnitele de pat.
Cum scapi de plosnite?
Pentru a scapa de plosnite de pat sunt necesare mai multe tratamente chimice. Din cauza ca aceste insecte au o capacitate mare de a se ascunde in locuri foarte inguste, este asadar important sa repetam tratamentul pentru a ne asigura ca nu vom mai avea probleme cu ele. Tratamentele impotriva plosnitelor se pot face cu insecticide pe baza de ciflutrina, deltametrina si/sau bendiocarb.
Iata experienta unei persoane cu plosnite:
„Plosnitele, in primul rand, iti distruge somnul. Iti fragmenteaza somnul si nu te mai poti odihni. Au inceput bubele si ranile pe piele. Intr-o seara am verificat salteaua si era plin. De atunci a inceput cosmarul. Am scos tot la pat, am aruncat tot ce am putut sa arunc. Am inceput sa dau cu spray-uri de gandaci, nu au avut efect. Au fost si in prize. Eu am utilizat gaz, benzina, petrosin, doar ca trebuie sa dai unde sunt ele. Degeaba dai in alte locuri, iti distrugi mobila degeaba, ele raman. Trebuie sa le elimini pana la ultima, pentru a scapa de ele”, a povestit o doamna care s-a confruntat cu aceasta problema.
Insecticide de contact
Cele mai frecvente solutii utilizate sunt insecticidele de contact, care se pulverizeaza practic peste zonele in care sunt insectele sau unde presupunem ca s-ar ascunde – fie ca vorbim de materiale textile, lemn etc.
Cateva exemple: K-Othrine SC25, K-Othrine WG 250, Cytrol Forte WP. Este foarte important sa purtati echipament de protectie (manusi si ochelari de protectie) cand aplicati substanta si chiar masca, pentru a nu inhala insecticidul care este toxic. Aerisiti foarte bine incaperea mai multe ore si nu ramaneti acolo dupa ce ati dat cu substanta.
Insecticide aerosol impotriva plosnitelor de pat
Alte tipuri de insecticide care se pot folosi impotriva plosnitelor de pat sunt si cele aerosol. Pentru a utiliza aceste substante vom inchide ferestrele, vom pulveriza (substanta se va raspandi peste tot), apoi vom inchide si usile. Vom lasa asa cateva ore ca produsul insecticid sa actioneze. Este recomandat ca mobila sa nu fie lipita de pereti, pentru ca aerosolii sa patrunda peste tot. Purtati masti de protectie! La final, se aeriseste bine incaperea alte 3-4 ore si se pot aspira, curata, suprafetele cu care intram in contact (mobila, blat, lenjerii etc.).
Cele doua tipuri de tratamente se vor face unul dupa altul, de circa 2-3 ori la un interval de 7-10 zile. Doar asa puteti sa scapati de plosnite si sa nu fiti nevoit sa indisponibilizati diverse lucruri din casa afectate (mobilier etc.).
Capcane cu adeziv si insecticide sub forma de pulbere
Capcanele cu adeziv pentru plosnite sunt varianta prin care puteti verifica daca mai exista aceste insecte de pat in locuinta dumneavoastra. Din pacate, ele nu vor distruge plosnitele.
Placa adeziva actioneaza asemenea unui corp uman, degaja caldura, iar plosnitele vor fi atrase in capcana.
Mai exista si unele tratamente cu insecticide sub forma de pulbere. In general, acestea se folosesc unde nu putem da o solutie lichida. In apropiere sau chiar pe prize de exemplu (se recomanda sa opriti energia electrica totusi).
Alte metode prin care putem scapa de plosnitele de pat
Spalati asternuturile, perdelele si hainele in apa fierbinte. De asemenea, utilizati o perie pentru a curata cusaturile si imbinarile saltelei. Aspirati patul si zona din jurul sau zilnic, pentru a va asigura ca distrugeti si ouale plosnitelor.
Sacul de la aspirator fie il aruncati, fie il curatati foarte bine, iar mizeria stransa o puneti intr-o punga de plastic si o inchideti ermetic.
Inspectati zona din jurul patului, curatati si mobilierul dupa ce l-ati dat de langa perete. Daca salteaua este infestata, cel mai bine o aruncati, dar este important sa curatati cat mai bine, inclusiv restul mobilierului, pentru a fi sigur ca noua saltea nu va fi infestata si ea.
Tratamente naturale
Exista cateva tratamente naturale pe care le poti utiliza impotriva plosnitelor. Trebuie insa sa tii cont ca folosirea exclusiva a unei metode naturale s-ar putea sa nu te scape total de aceste insecte de pat.
Turmericul macinat poate sa fie de folos, deoarece are o substanta antimicrobiana in compozitia sa, care paralizeaza plosnitele.
Cuisoarele sau uleiul esential de menta au si ele capacitatea sa provoace o reactie alergica asupra plosnitelor.
Cum sa preveniti aparitia plosnitelor de pat
- Folositi o husa de protectie pentru saltea, verificati-o peridic.
- Aspirati in mod regulat, inclusiv salteaua, covorul, draperiile si mobilierul tapitat.
- Cand reveniti acasa din concediu evita sa duci bagajul aproape de mobilier, pat. Spala si curata toate hainele pe care le ai din vacanta.
- Evita saltelele de pat uzate, conform acestui site.
Plosnite de pat: ce mituri circula
O saltea din spuma te protejeaza de plosnite. Desi este adevarat ca plosnitele nu pot trai in spuma, ele isi pot face loc in crapaturile de lemn sau in alte tesaturi de langa pat.
Plosnitele sunt aduse doar pe tasaturi. Ele se pot misca pe diferite tipuri de materiale si se pot ascunde inclusiv in crapaturile peretilor.
Daca ai plosnite vei fi nevoit sa arunci totul din casa. Firmele de curatenie va pot oferi solutii profesioniste pentru a scapa de plosnite, chiar daca aveti apartamentul infestat. Ulterior, bunurile vor putea fi folosite din nou.
Citeste si: Pereti despartitori: 20 cele mai frumoase si practice modele
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu