Tipuri de lucarne deosebite albe
Tipuri de lucarne deosebite albe FOTO: Getty Images
Proiecte de case

Tipuri de lucarne: cum sa ai mai multa lumina naturala in casa

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Lucarnele construite in cadrul acoperisului va ofera mai mult spatiu la nivelul mansardei si, poate si mai important, va aduce un plus de luminozitate in incapere. Exista mai multe tipuri de lucarne, pe care le vom detalia in cadrul acestui articol.

De asemenea, o sa va prezentam si modele de case ce au construite lucarne la nivelul acoperisului.

Ce sunt lucarnele construite pe acoperis?

Inainte de a intra in subiect, vom incerca sa oferim o definitie a acestora. Astfel, lucarnele sunt niste ferestre – de dimensiuni mai mici sau mai mari, chiar si ferestre duble, care pot avea si un mic balcon, terasa – construite in plan vertical, in general, pe partea din fata a casei (a acoperisului mai exact).

Se folosesc indeosebi la mansarde, atunci cand doresti sa ai un spatiu de lumina mai mare pentru incapere.

Originea lucarnelor

Asa cum era de asteptat, lucarnele dateaza de sute de ani, chiar din perioada gotica, atunci cand constructiile aveau acest gen de ferestre integrate in acoperis.

Un bun exemplu de arhitectura gotica cu lucarne exista inca din perioada construirii Catedralei lui Hristos din Oxford. Principalul avantaj a fost ca spatiul interior din cadrul unei camere cu lucarna devenea mult mai spatios si luminos.

Lucarne gothique château d’Amboise

Daca in trecut ferestrele de tip lucarne erau adesea asociate cu arhitectura coloniala, cu renasterea greaca sau cu stilul arhitectural al unei cabane, in prezent ele se pot integra armonios cu orice stil de casa care are un acoperis inclinat.

Tipuri de lucarne

Exista, bineinteles, mai multe criterii pe baza carora se pot clasifica lucarnele, conform publicatiilor consultate.

In primul rand, putem stabili doua mari tipuri de lucarne pe baza scopului pe care il au:

Lucarne de tip usa: ai posibilitatea sa iesi chiar pe acoperis;

Lucarne de tip fereastra: te bucuri de mai multa lumina naturala;

Lucarna deosebita alba
Lucarna deosebita alba

Apoi, putem avea o clasificare a lucarnelor in functie de pozitia lor fata de fatata / cladire:

Lucarne de tip fatada: pozitionate pe acelasi plan al fatadei constructiei;

Lucarne de versant: pozitionate la diferite inaltimi pe acoperis;

Lucarne retrase: concave fata de invelitoarea acoperisului, au si mici balconase;

In functie de tipul si forma acoperisului pe care il au:

Lucarne acoperis de tip fronton: este cel mai comun stil de lucarna. Are un fronton (un acoperis triunghiular cu pante egale) deasupra ferestrei.

Lucarna de tip spranceana
Lucarna de tip spranceana

Lucarne cu acoperis plat;

Lucarne rampante, pentru acoperisuri in trei ape; Uneori, inclinarea unei lacarne pare foarte mica sau aproape inexistenta. Cu toate acestea, este necesara o anumita panta pentru a permite scurgerea apei.

Alte tipuri de lucarne:

  • Lucarnă în trei ape „a la capucine”
  • Lucarna „bombată”
  • Lucarna în trei ape
  • Lucarna „piramidală”
  • Lucarna de fațadă
  • Lucarna trapezoidală (în stil olandez)
  • Lucarna „rampantă” în trei ape
  • Lucarna meunière
  • Lucarna „în shed”
  • Lucarna „în formă de ochi”
  • Lucarna „triunghiulară”
  • Lucarna „lanternă”

Alegerea lucarnei pentru acoperis

Atunci cand iei in calcul constructia unei lucarne trebuie sa alegi un model care se va integra placut cu arhitectura cladirii. Mai mult decat atat, asigura-te, cu ajutorul unui arhitect, ca lucarna de acoperis construita nu necesita noi autorizatii.

Lucarna acoperis
Lucarna acoperis

Fireste, elementul central care o sa te ghideze in alegerea tipului de lucarna este functionalitate. Mai exact, ce doresti sa obtii cu ajutorul ei: mai mult spatiu in interior, un aspect estetic deosebit la exteriorsi asa mai departe. Inaltimea si pozitia pe acoperis te vor putea ghida catre anumite tipuri de lucarne.

Costurile pot varia si ele foarte mult. Insa, estimativ, cu tot cu manopera si materiale, daca este necesar sa modificati acoperisul deja existent, costul poate incepe de la 2.000 – 3.000 euro. Fireste, pretul poate fi din ce in ce mai mare in functie de anvergura proiectului, cat de multe si cat de ample sunt lucarnele ce urmeaza sa fie construite. In strainatate, costul lucarnelor poate fi cuprins intre intre 4.000 si 100.000 de dolari.

Avantaje si dezavantaje

Ne propunem sa realizam o lista si cu avantajele si dezavantajele construirii unor lucarne. Iata principalele aspecte identificate de noi.

Argumente pro:

Luminare interioara naturala

Spatiu de locuit sporit, in cadrul mansardei sau a podului.

Flux de aer mai bun pentru mansarada.

Lucarne acoperis
Lucarne acoperis

Aspect exterior placut.

Argumente contra:

Nu este un proiect usor de facut, prin urmare veti avea nevoie sa apelasi la profesionisti in acest domeniu.

Cost suplimentar: este nevoie de timp, materiale si oameni priceputi pentru a construi o lucarna. Fara indoiala, pretul unui acoperis cu lucarna este mai mare decat a unui acoperis simplu. Pretul poate creste astfel cu pana la 25%.

Citeste si: Proiecte case din lemn foarte ieftine: locuinte de la 14.000 euro

Posibile infiltratii: avand in vedere ca aceste lucarne se realizeaza in acoperis, daca nu este facuta o izolare corespunzatoare, dupa un timp pot aparea si infiltratii.

La ce ar trebui sa te astepti in timpul constructiei

Daca proiectati o casa cu lucarne, atunci inginerul contractat de dumneavoastra va face planul lucarnei in acelasi timp cu structura acoperisului.

Invelisul acoperisului este atasat de peretii exteriori ai lucarnei si peste capriorii acoperisului principal. Urmatorul pas este instalarea unei folii impotriva vaporilor peste invelisul de pe peretii verticali ai lucarnei. De obicei, fereastra este instalata in continuare, iar apoi constructorul va instala sindrila peste acoperisul lucarnei.

Lucarne constructie acoperis
Lucarne constructie acoperis

Cand aveti o lucarna de modernizat sau cand doriti sa faceti una la o casa deja existenta, obiectivul principal este de a reduce timpul in care aveti o gaura deschisa in acoperis.

Din acest motiv, se incepe cu incadrarea interioara si cu cadrul exterior al lucarnei pe suprafata acoperisului. Cand acest lucru este complet, orificiul de conectare este taiat prin acoperis si apoi se fac alte ajustari necesare.

De obicei, fereastra este instalata in continuare si apoi lucarna poate fi infasurata cu folie impotriva vaporilor. La final, se fac finisajele la exterior si interior.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu