Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Cu totii ne amintim celebrele vile din serialul Dallas. Putem spune ca intodeauna am fost fascinati, intr-o forma sau alta, de stilul de viata american. Iar cand vine vorba de arhitectura, am putut sa vedem, e adevarat – mai mult in filme – cum arata ranch-urile lor, casele de pe marginea oceanului sau, si mai frumos, vilele luxoase ale vedetelor din Florida sau Hollywood.
Dar casele in stil american nu mai sunt demult doar un vis frumos si indepartat. El poate deveni realitate, daca va place un astfel de proiect si daca, bineinteles, dispuneti si de banii necesari. Acest articol doreste sa va ofere cateva proiecte de case americane, fie mai simple, cu mai putine camere, fie cu garaj sau cu etaj. Dar, inainte de toate, va vom oferi si cateva detalii despre cum se construiesc aceste case.
Casele americane sunt construite din lemn
Poate ati avut ocazia sa va uitati de cateva ori la emisiunile postului HGTV in care protagonistii de acolo demoleaza, reconstruiesc si renoveaza casele americane. Ceea ce se poate observa frecvent este ca aceste case sunt realizate din lemn.
Exista cateva avantaje pe care le presupune constructia unei case din lemn. Despre dezavantaje vom vorbi imediat. Insa strict legat de oportunitatile acestui material putem spune ca lemnul pastreaza foarte bine caldura in locuinta, iarna, si racoarea pe timpul verii. Este asadar un bun izolator termic. Acest lucru se traduce si prin facturi mai mici la incalzire.
Un alt avantaj al acestor case din lemn este ca pot fi construite mai rapid si mai eficient. Mai mult decat atat, recompartimentarile ulterioare pot fi facute fara mari batai de cap. Mai putem adauga ca lemnul are o anumita flexibilitate, asadar o casa cu o astfel de structura va avea o buna rezistenta si la cutremure.
Casele pe o structura usoara, cum este lemnul, pot fi ridicate in mai putine zile decat cele pe o structura obisnuita (beton, caramida etc.). Si taxele mai reduse: in mai multe state din SUA, exista impozite mai mici pentru cei care prefera sa construiasca imobile din lemn, decat din beton sau caramida.
Cateva dezavantaje
Desi ne plac mult casele de lemn, trebuie sa atragem atentia asupra unor dezavantaje pe care acestea le au. Casele in stil american pot avea si ele aceste probleme.
Astfel, daca se merge pe o structura de lemn, acesta poate fi costisitor, mai ales ca in ultimul deceniu pretul la materialele de constructie, in special la cele naturale, cum este lemnul, a crescut din ce in ce mai mult. Totodata, lemnul va necesita si anumite tratamente pentru a-l mentine in bune conditii.
Stiluri de case americane
Country: Multe case americane se regasesc in zona rurala, alaturi de ferme. Sunt poate cel mai usor de recunoscut. Acestea au verande late si pot fi construite fie pe un singur plan (parterul), fie cu etaj. Amprenta la sol a acestei case este ceva mai mare.

Cabana: Multitudinea de zone deluroase sau muntoase din Statele Unite ale Americii a ajutat la dezvoltarea stilului american de cabana. Sunt pitoresti, in general mici ca si suprafata, dar in general cu propria veranta. Americanii prefera sa se retraga in ele in vacante, departe de orasele lor zgomotoase. Uneori, aceste case sunt denumite bungalouri.

Farmhouse (Ferma, Ranch): Stilul inconfundabil al caselor americane se regaseste cel mai bine in casele de tip ferma sau ranch, des intalnite in zonele rurale. Caracteristic pentru ele sunt bucatariile mari, deschise, la care se aduna toti membrii familiei. De asemenea, contin si mai multe dormitoare, situate in general la etaj.

Craftsman: Acest stil imbina cu succes simplitatea si traditionalismul caselor americane. Se folosesc indeosebi aici combinatii de materiale naturale, lemnul si piatra.

Stilul modern: Si in arhitectura moderna americana lucrurile evolueaza mai repede ca oricand. Stilul modern de case presupun utilizarea sticlei, otelului si betonului, in detrimentul lemnului, care se foloseste mai multe ca decorare. Planul etajului contine deschideri pe terasa si arii diferite fata de parter.

Bungalou: Acest stil se remarca prin casele mici, in general cu un singur etaj si cu o mica mansarda. Poate dispune si de verande lungi, pe intreaga fatada a casei.

Casele de pe plaja: Intinderile aproape nemarginite la Ocean i-au facut pe americani sa dezvolte un intreg stil arhitectural pentru casele de pe malul Oceanului. Sunt caracterizate prin culori vii in exterior, de obicei cu multe dormitoare, deoarece sunt in principal case de vacante in care se aduna mai multi oaspeti. De asemenea, au si verande lungi pentru a te bucura de priveliste.

Florida: Este un stil hibrid intre elementele clasice, traditionale ale caselor americane, dar si cateva elemente mai moderne. Sunt adesea case de vacanta, in care trebuie sa te simti cat mai confortabil, mai ales daca temperaturile exterioare sunt foarte mari.
Exista si alte stiluri de case americane, printre care putem mentiona: Cape Cod, Arcadian, Colonial, Southern, Northwest, Carriage, Georgian, Log, Shingle, Southwest, Spanish, Tuscan, Victorian, Transitional.
Proiecte de case in stil american
Va prezentam cateva dintre cele mai frumoase proiecte de case in stil american pe care le-am regasit pe internet, atat la firmele din strainatate care se ocupa de asemenea constructii, precum si la noi.
Casa cu 3 dormitoare si mansarda
Vom incepe cu o casa relativ micuta pentru americani, dar, putem spune noi, suficient de ampla pentru o familie de la noi.


Potrivit siteului homeplans.com aceasta casa dispune de o suprafata de 177 de metri patrati, are 3 dormitoare, 2 bai si 2 garaje. Constructia este realizata pe un sigur etaj, insa exista deasupra o mansarda.
Casa micuta de in stil american
O casa si mai micuta, cu o suprafata totala de 121 de metri patrati, este acest proiect, perfect putem spune pentru o casa de vacanta, intr-o zona retrasa de lume si zgomot.

Dispune de doua dormitoare, bucatarie, o baie, toate pe un sigur etaj. Nu are garaj se mentioneaza in proiect. In interior, spatiile de locuit sunt surprinzator de incapatoare, inclusiv zona de luat masa. Pretul pentru proiect este de 1.000 de dolari, conform siteului mentionat. In Statele Unite pretul de construtie pentru o asemenea casa poate fi cuprins intre 150.000 si 200.000 de dolari.
Citeste si: Proiecte de case din lemn foarte ieftine. Locuinte de la 14.000 euro
O alta casa in stilul propriu american, cocheta, cu 2 dormitoare
Tot din categoria de case stil american fara etaj este si urmatoarea noastra propunere. Tot de pe site-ul homeplans.com am remarcat o casa deosebita, tot de circa 130 de metri patrati.


Este o casa fara etaj, dispune de doua dormitoare, o baie, un living cu spatiu comun pentru bucatarie si loc de luat masa.
Casa traditionala americana (Farmhouse)
Dorim sa va prezentam si o casa cu trasaturi specifice americane, o casa traditionala sa spunem, pe care o vom regasi adesea in zonele rurale din diverse state americane.


Acest proiect de casa are o suprafata totala de 200 mp, dispune de 4 dormitoare, 3 bai, un garaj pentru doua automobile si o mansarda generoasa. Frumusetea casei este data atat de culoarea alba a fatadei cat si de veranda generoasa.
Case americane cu garaj
Una dintre cele mai deosebite case americane cu etaj pe care am vazut-o este aceasta. Dispune de aproape 200 de metri patrati, are trei dormitoare, doua bai, precum si o mansarda generoasa. De asemenea, casa are un garaj suficient de mare pentru trei autoturisme. Datorita ferestrelor mari, lumina naturala oferă o senzatie de spatialitate si aerisire in zona de dining si bucatarie.

De ce casele americane sunt cele mai mari din lume?
Casele americanelor sunt chiar cele mai mari din lume, raportat la numarul de oameni care traiesc efectiv in acel imobil, conform mai multor studii si articole din presa de peste Ocean. Pe langa motivele culturale, guvernamentale si bogatia efectiva a natiunii (Statele Unite fiind printre cele mai bogate tari din lume) contribuie la marimea caselor detinute de americani.
Nu in ultimul rand si influenta creditelor bancare joaca si ea un rol in achizitionarea si construirea caselor tot mai mari.
De ce casele americanilor pot fi foarte slab construite?
Din pacate exista multe case americane construite cu materiale de slaba calitate. Nu de putine ori vedem tornadele cum matura efectiv casele in Statele Unite. Bineinteles, nu putem generaliza, insa destule exemple.

Mai este apoi si apetenta americanilor mai mereu pentru nou, pentru noi tehnologii de constructie (care nu reusesc sa aiba multe studii in spate), cat si pentru noi planuri si noi arhitecturi. Inclusiv acest lucru atrage dupa sine o calitate mai slaba a constructiei.
Foto: ArhitecturalDesigns.com
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:
Adaugă comentariu