Temperatura frigider
Temperatura frigider - la cate grade este bine sa pastram alimentele Foto: Frigidaire.com
Tips & Tricks

Temperatura frigider: cate grade sunt de fapt necesare pentru alimente

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Temperatura frigiderului este direct responsabila de pastrarea alimentelor proaspete. Astfel, prin setarea unei temperaturi ideale pentru combina noastra frigorifica vom face ca produsele noastre sa reziste mai mult si, in consecinta, sa nu mucegaiasca inainte de termen.

Putem spune fara sa gresim ca frigiderul este un miracol modern al conservarii alimentelor. Ne ajuta sa diminuam risipa si sa consumam alimentele pe care le dorim o perioada cat mai lunga de timp. Merita spus ca prin racirea produselor se incetinesc practic niste procese biologice (de alterare a mancarii).

Cel mai mare risc apare atunci cand temperatura frigiderului creste peste un anumit prag (de exemplu peste 4 grade Celsius), moment in care bacteriile incep sa se multiplice exponential. Vom vedea in continuarea articolului care sunt temperaturile recomandate pentru a tine un frigider.

Ce temperatura trebuie sa fie in frigider

Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA) recomanda o temperatura a frigiderului de 3-4 grade Celsius, astfel incat alimentele sa fie pastrate proaspete cat mai mult timp.

Cu toate acestea, temperatura ideala a frigiderului este de fapt mai scazuta, intre 1-3 grade Celsius. Mai exact, incercam sa ne apropiem cat mai mult de limita de inghetare, dar fara sa o atingem.

Ce temperatura trebuie sa fie in frigider
Ce temperatura trebuie sa fie in frigider

Cum masuram eficient temperatura din frigider

Este foarte posibil ca unele frigidere sau combine sa aiba incorporate sisteme de afisaj a temperaturii. Daca insa nu aveti un frigider de acest tip sau pur si simplu doriti sa verificati personal ce temperatura exista in frigider puteti cumpara de la magazine termometre pentru acest scop.

Lasati acest termometru timp de 20 minute in frigider si verificati apoi daca sunteti aproape de temperatura ideala. Daca nu, inseamna ca trebuie sa mai modificati de la panoul de control. Din pacate nu toate frigiderele vor fi capabile sa mentina temperatura setata de dvs. (in general pot fi diferente de 2-3 grade).

Cum sa pastrezi o temperatura scazuta in frigider

Daca ati setat temperatura dorita si observati ca exista fluctuatii de temperatura sau pur si simplu aceasta nu ajunge la limitata stabilita de dvs. pot fi pe de-o parte cateva probleme tehnice, dar pot fi si cateva aspecte pe care le puteti rezolva / verifica simplu, chiar dumneavoastra.

Pastrare temperatura frigider grade
Pastrare temperatura frigider grade

Lasati mancarea sa se raceasca inainte sa o puneti in frigider

Nementinerea unei temperaturi scazute in frigider poate avea drept cauza si faptul ca sunt introduse in acesta mancaruri care nu s-au racit. Mai mult decat atat, daca punem o oala cu supa calda in frigider riscam sa alteram si mancarea.

Garniturile usilor

Este posibil ca usa frigiderului sa nu se mai inchida etans, din cauza unor garnituri stricate. Din acest motiv aerul rece iese, iar temperatura din frigider creste. Acest risc este si mai mare in anotimpurile calduroase. De asemenea, aceasta problema se va traduce si printr-o factura la curent mai mare, frigiderul fiind nevoit sa consume mai mult pentru a raci.

Deschideti prea des usa

Este bine sa ne gandim inainte ce dorim sa scoatem din frigider inainte sa deschidem efectiv usa acestuia, pentru a diminua cat mai mult timpul in care aerul rece iese.

Un frigider plin este benefic

Un frigider plin cu produse, insa organizate corect, ajuta combina frigorifica sa isi pastreze aerul rece cat mai mult timp, reusind totodata sa mentina si alimentele racite corect.

Doar asigurati-va ca nu supraaglomerati spatiul si nu reduceti fluxul de aer. Acest lucru poate face dificila miscarea aerului racit si creste riscul de aparitie a „buzunarelor de aer cald”.

La cate grade se tine frigiderul
La cate grade se tine frigiderul

Sfaturi pentru depozitarea alimentelor in frigider

  • puneti la frigider sau la congelator in maxim 1-2 ore alimentele, dupa ce ati venit cu ele de la cumparaturi. Nu lasati produsele perisabile, precum carnea, ouale, afara.
  • nu pastrati in frigider alimente alterate sau stricate, deoarece pot strica si alte produse (mucegaiul nu este o amenintare majora pentru sanatate, dar poate face alimentele neapetisante).
  • curatati frigiderul in mod regulat.
  • pastrati alimentele acoperite in frigider.
  • un aliment care a expirat cu o zi in urma, cel mai probabil (daca nu a fost deschis ambalajul original) va fi bun de consumat si la o zi distanta dupa data mentionarii. Cu toate acestea, daca nu sunteti sigur ca alimentul este bun, nu il consumati.

Temperatura functionare lada frigorifica

O lada frigorifica pentru utilizare comerciala ar trebui sa pastreze produsele la temperaturi de 1-3 grade Celsius. Daca vorbim de produse congelate, inclusiv inghetata etc., temperatura ar trebui sa fie de -20 grade Celsius.

Merita sa stim ca procesul de congelare nu distruge substantele nutritive. Exista modificari minore ale valorii proteice a unui aliment in timpul congelarii.

Temperatura functionare lada frigorifica
Temperatura functionare lada frigorifica

In cazul unei pene de curent, incercati sa tineti inchise usile frigiderului si ale congelatorului o perioada cat mai lunga de timp.

Citeste si: Instalarea masinii de spalat rufe: evita cele mai frecvente greseli

Frigiderul dumneavoastra are capacitatea sa pastreze alimentele reci timp de aproximativ patru ore daca nu este deschis. Un congelator plin va mentine o temperatura adecvata timp de circa 48 de ore daca usa ramane inchisa.

La ce temperatura trebuie sa stea frigiderul

Asa cum prezentam anterior, o temperatura optima in interiorul frigiderului este de 3-5 grade Celsius. Va recomandam sa verificati setarile, termostatul, combinei frigorifice, atunci cand o puneti pentru prima data in functiune. Vedeti daca temperatura se pastreaza constanta in fiecare zi.

Este nevoie de o discutie separata atunci cand vorbim de anotimpuri. Vara, deoarece temperatura exterioara, in camera mai exact, va fi mai mare, frigiderul va avea nevoie de mai multa putere pentru a raci. Asadar, e bine sa ii stabilim o temperatura mai mica macar cu 1-2 grade decat in mod normal.

Congelatoarele au temperaturi de functionare mult mai joase, de circa -15 grade Celsius sau chiar -20 grade Celsius. Trebuie sa stim insa ca pentru a depozita carne in congelator este indicat sa avem o temperatura cat mai scazuta. Pe de alta parte, pentru legume sau fructe puse in congelator, nu avem nevoie de o temperatura mai mica de – 10 grade Celsius.

Istoria refrigerarii

Din cele mai vechi timpuri, practic de cand omul a inceput sa vaneze si sa fie nevoit sa-si pastreze alimentele mai multe zile, s-a pus problema refrigerarii. Chiar daca in prezent frigiderul din bucatarie ni se pare o inventie relativ banala, trebuie sa spunem ca multe lucruri au fost necesare pentru a fi inventate ca noi, astazi, sa beneficiem de minunea denumita frigider.

Cu mai bine de mii de ani in urma, oamenii foloseau gheata pentru a pastra carnea sau bauturile, mai ales in perioadele extrem de calduroase. Faceau gropi, pe care le izolau cu frunze sau crengi, iar apoi conservau acolo alimentele.

Temperatura frigider cuburi de gheata
Temperatura frigider cuburi de gheata

Asa au aparut „cutiile cu gheata” si, implicit, comercializarea ei. Existau corabii care luau gheata din zonele frigoroase, aproape de Poli, apoi o vindeau in alte parti ale lumii.

Se spune ca primul frigider a fost inventat in 1922 si, asa cum era normal, costa la vremea aceea, cat doua automobile, deoarece era o inventie cu totul noua. Ulterior, tehnologia lor a fost imbunatatita si au fost construite primele frigidere pe freon. De aici putem spune ca a inceput productia in masa pentru cele mai utilizate electrocasnice din bucatarie.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu