Curatare cuptor electric
Curatare cuptor electric FOTO: fantasticservicesgroup.com
Tips & Tricks

Curatare cuptor electric: topul celor mai bune solutii

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Cu totii am inceput sa ne dorim cuptoare electrice in bucataria noastra. Sunt moderne, arata bine, se integreaza frumos in mobila de bucatarie si ne produc acea stare de multumire. Doar ca un produs nou nu va ramane curat si frumos decat daca nu-l utilizam deloc. Trebuie asadar sa ne alocam timp si sa curatam cuptorul electric.

Cum facem asta? Este intrebarea fireasca. Trebuie spus de la bun inceput ca este bine sa consultati cartea sa tehnica, atunci cand il cumparati, pentru ca inclusiv in ea veti primi sfaturi importante si potrivite mai ales pentru modelul pe care l-ati achizitionat. Pe langa asta, noi v-am pregatit in acest articol sfaturi utile despre curatarea cuptorului electric.

Cu ce se curata cuptorul electric

Inainte de a discuta cum il curatam, sa ne aplecam putin atentia asupra solutiilor pe care le putem utiliza. Este bine sa nu asteptam un anumit moment pentru a incepe curatarea cuptorului, mai ales daca am avut o tava sau oala din care s-a scurs putina grasime. Dupa ce s-a racit cuptorul, putem sterge aceste urme, inca proaspete, pentru a nu avea o sarcina mult mai dificila – ulterior – cu scoaterea petelor uscate.

Solutie curatat cuptor electric

In comert gasesti nenumarate produse pentru curatarea cuptorului: noi iti putem recomanda Degresant Triumf sau Spray pentru curatarea cuptoarelor AEG. Dupa ce pulverizam pe suprafata de curatat trebuie sa lasam sa actioneze maxim 15-20 minute, dupa care clatim cu apa si stergem cu o laveta umeda.

Bicarbonat de sodiu pentru curatarea cuptorului

Poti curata interiorul cuptorului electric si cu ajutorul unei solutii preparate la tine acasa, pe baza de bicarbonat de sodiu. Intr-un recipient mai micut, amesteca putina apa si bicarbonat (60 grame). Pasta formata indinde-o usor in interiorul cuptorului, de preferat cu mana acoperita cu o manusa. Lasa substanta sa actioneze chiar 5-6 ore, apoi sterge cuptorul cu o carpa sau laveta umeda.

La fel poti proceda si cu gratarele si tavile din cuptor, insa ca sa-ti fie mai usor le poti spala cu pasta de bicarbonat de sodiu in cada. Asta dupa ce in prealabil le-ai lasat si pe ele la inmuiat cateva ore bune.

Despre autocuratarea cupturului electric vom discuta in randurile urmatoare. Ai grija sa scoti tot din el inainte sa utilizeaza aceasta functie. Odata pornita functia de autocuratare ea poate dura circa 2 ore si presupune incalzirea cuptorului.

Curatarea cuptorului cu lamaie

Exista posibilitatea sa curatati cuptorul dvs. electric si cu ajutorul unei solutii realizate cu lamaie. Cum o preparam? Foarte simplu. Taiem o lamaie pe jumatate, stoarcem jumatatea si punem lichidul intr-o cratita pe care o bagam la cuptor o jumatate de ora, la o temperatura medie.

Curatarea cuptorului solutii produse naturale
Curatarea cuptorului solutii produse naturale Foto: brizmaker / Shutterstock.com

Aburii rezultati se vor aseza pe toti peretii cuptorului, iar la final veti putea sterge cu o carpa, foarte usor mizerie. Aveti insa grija sa lasati putin cuptorul sa se raceasca inainte sa va apucati sa stergeti murdaria din interior (exista riscul sa va ardeti atingand suprafata interioara).

Cum curatam masca fata a cuptorului electric

Aceasta suprafata este de obicei din otel inoxidabil, iar produsele de curatenie recomandate sunt: solutie calda de apa cu detergent sau produse de ingrijire speciale pentru inox, adecvate pentru suprafete fierbinti. Ai grija insa sa deconectezi aparatul de la priza. Este periculos sa folosesti carpe umede pe suprafete metalice, daca ai cuptorul in priza. Cel mai sigur: scoate-l din curent.

Pentru a preveni coroziunea, indepartati imediat depunerile de calcar, grasime, amidon sau albus de ou de pe suprafata din otel inoxidabil a cuptorului electric.

Pentru suprafata din material plastic, vopsit (de exemplu panoul de comanda), vom utiliza de asemenea o solutie calda de apa cu detergent. Nu utilizati produse de curatare pentru geamuri sau razuitoare pentru geamuri. Riscati sa zgariati suprafata de plastic.

Usa cuptorului electric

Si in cazul usii cuptorului o putem curata cu o solutie usor calda de apa si detergent, fara a utiliza razuitoare pentru geamuri.

Curatare cuptor electric: Interiorul cuptorului

Pentru zonele emailate din cuptor se pot utiliza solutii cu apa calda si detergent, apa cu otet sau produse specializate de curatare pentru cuptoare electrice.

In cazul depunerilor de murdarie persistente, inmuiati si utilizati o perie sau o spirala de inox. Pentru a usca interiorul cuptorului dupa spalare, este suficient sa lasati usa deschisa.

La temperaturi foarte inalte, suprafetele emailate se ard, astfel incat apar diferente mici de culoare. Capacitatea de functionare a cuptorului electric nu este afectata.

Pentru aparatoarea din sticla e becului din cuptor este suficient sa o stergem de murdarie cu apa calda si detergent. In cazul depunerilor de murdarie persistente, pe sistemele de extragere cu sina a tavilor, putem utiliza si o perie.

Curatarea suprafetelor cu autocuratare din interiorul cuptorului

Peretele posterior din interiorul cuptorului are o functie de autocuratare (autocuratare cuptor electric), la majoritatea modelelor. Suprafetele dotate cu functia de autocuratare sunt acoperite cu un strat ceramic poros, mat si au o suprafata rugoasa. In timp ce aparatul este in functiune, pe suprafetele cu autocuratare se depun stropi rezultati in urma proceselor de coacere, prajire sau frigere pe grill.

Daca suprafetele cu functie de autocuratare nu se mai curata corespunzator in timpul functionarii, incalziti interiorul cuptorului la o temperatura corespunzatoare. Astfel, daca pe suprafetele cu autocuratare sunt vizibile pete inchise la culoare, incalziti interiorul cuptorului.

Curatare cuptor electric Bosch

  • scoateti toate obiectele din interiorul cuptorului;
  • setati convectie de aer fierbinte 3D cu ajutorul selectorului de functii (in special pt. aparatele Bosch);
  • setati temperatura maxima cu ajutorul selectorului de temperatura;
  • dupa cateva secunde, aparatul incepe sa se incalzeasca.
  • deconectati aparatul dupa 1 ora;
  • dupa ce aparatul s-a racit bine, stergeti cu o laveta umeda interiorul cuptorului.

Important: Pe suprafetele cu autocuratare se pot forma pete. Resturile de zahar si de albus de ou din alimente nu se descompun si raman pe suprafete. Petele rosiatice sunt resturi de la alimentele sarate, nu pete de rugina. Aceste pete nu sunt nocive pentru sanatate. Aceste pete nu limiteaza capacitatea de curatare a suprafetelor cu autocuratare.

De asemenea, iti recomandam sa utilizezi manusi de protectie cand cureti cuptorul. Substantele folosite sunt destul de puternice si ataca pielea, ochii etc. Iar dupa ce ai terminat tot ce ti-a propus, e indicat sa lasi cuptorul sa se aeriseasca – cu usa deschisa, macar 30-40 minute.

Citeste si: Proiecte case mici si ieftine: durabilitate si confort la un pret corect

Ce este curatarea catalitica si pirolitica?

Probabil ai auzit sau citit pe undeva despre curatarea catalitica si pirolitica. Asadar, ce reprezinta acestea mai exact?

Practic, ambele tipuri de curatare sunt initiate de cuptor (autocuratarea) si presupun eliminarea reziduurilor prin tratament termic (incalzirea cuptorului). Curatarea catalitica are loc in acelasi timp cu functionarea obisnuita a cuptorului. La sfarsit, tot ce trebuie sa faci e sa stergi murdaria cu o laveta.

Ce este curatarea pirolitica? Se aseamana cu cea catalitica, doar ca aceasta presupune utilizarea functiei de autocuratare ulterior folosirii cuptorului. Timp de o ora sau chiar 2 ore, setezi cuptorul sa se incalzeasca la o temperatura cat mai mare (300 – 400 grade). Dupa ce acesta se raceste, poti curata cu o laveta umeda interiorul cuptorului.

Speram ca ti-au fost de folos sfaturile noastre cu privire la cum se curata cuptorul electric. Nu uita: curatarea frecventa a acestuia te va ajuta sa elimini mult mai usor murdaria si vei reusi totodata sa pastrezi cat mai mult aparatul.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Adaugă comentariu

Click aici pentru a lăsa un comentariu